Anasayfa » , , » Rusya patlamalarla iyice köşeye sıkıştı

Rusya patlamalarla iyice köşeye sıkıştı

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 31 Aralık 2013 Salı | 03:33


Kış Olimpiyatlarının yapılacağı Soçi yakınlarındaki tren istasyonu saldırısını 'Rus Vahabi' gerçekleştirdi. Uzmanlar Volgograd'ın Soçi için bir eğitim zemini olduğuna inanıyor.

29 Aralık'ta Volgograd şehir tren istasyonu binasında yerel saatle 12:45 sularında büyük bir patlama meydana geldi. Sözde "ulusal terörle mücadele" çetesinden işgalciler, bir şehadet saldırısı olduğunu ve bombanın "bir intihar bombacısı" tarafından patlatıldığını belirtti.

KGB/FSB tarafından bilgi sızdırmak için kullanılan Life News magazin basını tren istasyonunda olduğu iddia edilen "kadın bir intihar bombacısının resmini" aceleyle yayınladı.

UmmaNews, işgalcilerin "ön tespitine göre" sözde "kadın intihar bombacısının" 25-26 yaşlarında Oksana Aslanova (veya Arslanova) olduğunu belirttiler. Oksana Aslanova, Dağıstan Mücahid komutanlarından birinin eşi.

Ancak kısa bir süre sonra "kadın intihar bombacısı" versiyonu Interfax haber servisinin bir haber kaynağı tarafından yalanlandı: Volgograd'da tren istasyonuna düzenlenen saldırı bir "Rus Vahabi" tarafından gerçekleştirildi. Patlayıcıları bir sırt çantası ile getirdiği söylendi.

Haber kaynakları patlamayı düzenlendiği iddia edilen Mücahidin soy adının Pavlov olduğunu söylüyor.
"Soruşturma komitesi" çetesi tren istasyonun ağır kapı menteşelerini söken bombanın en az 10 kg TNT gücünde olduğunu belirtti.

Giderek daha çok sayıda Rus'un Cihad'a katılıyor olması gerçeği Moskova'yı kaygılandırıyor. Uzmanlara göre Slav dış görünüşlü erkekler dikkat çekmeksizin kalabalık arasına kolayca saklanabilirler.

Biz ayrıca Volgograd bölgesi yerlisi bir Rus mücahid'e; Muhammed (Pavel) Kosolapov'a dikkat çekmek isteriz. KGB onun 2004 Moskova metro saldırıları ve 2007 Nevsky Express treni saldırısı şehadet operasyonlarını planladığından şüpheleniyor.

KGB'li haydutlar "görünüşe göre, bu şehrin Rusya'nın güneyinde önemli bir ulaşım kavşak merkezi olarak teröristlerin dikkatini çektiğini" söylüyor.

Şimdi KGB, Volgograd olayının şehirde "güçlü ve iyi organize bir terörist yapısının" varlığı bulunduğu gösterdiği yönünde araştırmalar yapıyor.

Bu arada, batı basını 29 Aralık Volgograd saldırısına geniş yer verdi ve Soçi'de ki Putin olimpiyatlarının ziyaretçilerinin can güvenliği hakkında şüpheler olduğunu belirtti.

Telegraph "şehrin ana tren istasyonunu vuran patlama...sadece üç ay içinde şehirde meydana gelen ikinci saldırı olarak yaklaşan Soçi Olimpiyatları için iç güvenlik tehdidini vurgulamaktadır" yazdı.

First Post'un haberi:

"Saldırı, Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Soçi'de düzenlenecek olan 2014 Kış Olimpiyatlarının güvenliğini sağlamada hükümetin yeteneği üzerine ilave endişeler oluşturuyor. 40 gün içinde başlayacak olan Oyunlar, 1991 Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Rusya'nın nasıl geri dönüş yaptığını göstermek isteyen Putin için önemli bir prestij projesidir.

Çeçen savaş lordu isyancı lider Dokku Umarov Temmuz ayında yayınlanan bir video mesajında militanlara Putin'in sahneleyeceği Olimpiyatları engellemek için "maksimum güç" kullanma çağrısında bulunmuştu. Cuma günü, bir bombalı araç saldırısı Soçi'nin doğusuna 270 km. mesafede Kuzey Kafkasya yakınında Pyatigorsk'ta 3 kişiyi öldürdü (ve polis merkezinin yarısı çöktü - KC)

Elit Alfa anti-terörizm birliği veteranlar derneğinden Alexei Filotov "bunun gibi daha çok saldırı bekleyebiliriz" dedi.
O, Reuters'e "tehlike bugün daha da büyüktür çünkü teröristlerin daha büyük etki yapabilecekleri bir zamandır" dedi- Soçi çevresinde güvenlik önlemleri uzun süre önce arttırıldı, bu nedenle teröristler Soçi yerine Volgograd gibi Soçi yakınında şehirleri vuracaktır" dedi.

Putin'in Rusya'nın sahne alma hakkı kazanmasına yardım eden bir diğer önemli spor olayı olan 2018 Dünya Futbol Kupası'nın yapılacağı yerlerden biri Volgograd'dır. Söz konusu turnuva Rusya çapında şehirlere binlerce yabancı seyirci getirecektir.

Pazar saldırısı Ocak 2011 tarihinden bu yana Rusya'nın merkezini vuran en ölümcül olanıydı. Ocak 2011'de Kuzey Kafkasya'dan bir erkek intihar bombacısı Moskova'nın en yoğun havaalanı geliş holünde 37 kişiyi öldürmüştü.
Ancak Filotov havaalanları ve istasyonların girişlerine metal dedektörlerin yerleştirilmesi yaygın uygulamasının daha fazla zayiata neden olma riski taşıdığını söyledi: "bir kalabalığın toplanması için bir yer oluşmasına izin vererek bu tehlikeyi kendimiz oluşturuyoruz" dedi.

Wall Street Journal:

"21 Ekim bir otobüs ve Pazar günü tren istasyonuna düzenlenen Volgograd saldırıları Şubat ayı başlarında başlayacak olan Soçi Kış Olimpiyatları öncesinde muhtemel korkuları gündeme getiriyor...Volgograd yarım milyon nüfusuyla Soçi'nin 690 km. kuzey-doğusunda yer almaktadır. Cuma günü, Soçi'ye 275 km. uzaklıkta ki güney Rus şehri Pyatigorsk'ta polis merkezinin dışına park edilen bombalı aracın patlatılması sonucu 3 kişi öldü (ve polis merkezinin yarısı çöktü - KC).

Associated Press:

"Volgograd bombalaması sorumluluğu derhal kimse tarafından üstlenilmedi ancak Çeçen isyancı lider Dokku Umarov'un Soçi Oyunları dahil Rusya'da sivil hedeflere karşı yeni saldırılar düzenlenmesi çağrısından bir kaç ay sonra meydana geldi. Kafkasya ile sınırı olan Volgograd, Moskova'nın 550 km güneyinde ve Kuzey Kafkasya dağlarının örttüğü Karadeniz tatil beldesi Soçi'nin 690 km kuzey-doğusundadır.

Kuzey Kafkasya boyunca yayılan İslami isyancılarla bağlantılı intihar bombalamaları ve diğer saldırılar Rusya'yı yıllardır vurmaktadır. Hükümet başkan Vladimir Putin'in projesi olan Olimpiyatları korumak için on binlerce asker, polis ve diğer güvenlik personelini yerleştirdi, ve organizatörler Soçi Oyunlarını "tarihteki en güvenli Olimpiyatlar" yapacaklarına dair söz verdi.

Christian Science Monitor:

"Son 10-15 yıldır çeşitli Rus şehirlerinde düzenlenen benzer saldırılarda binlerce kişi öldü ancak Soçi Kış Olimpiyatları yaklaşırken Çeçen İslamcı savaş lordu Dokku Umarov'un faaliyetleri hızlandırmak için muhtemel terör planları artmaktadır.

Rus basını Soçi'de 40,000 civarında özel polisin konuşlandırıldığını ve bir dizi yüksek teknolojik güvenlik önlemleri ile korunduğunu ve başkent Moskova gibi terörist sızmasına karşı nispeten ele geçirilemez bir hale getirildiğini yazıyor. Ancak Volgograd gibi diğer onlarca büyük Rus şehrine fazla ilgili gösterilmediği ve açıkça savunmasız bırakıldığını belirtiyor.

Soçi Olimpiyatlarının başlamasına bir aydan biraz fazla bir zaman kalmışken bombalı saldırı Kremlin'de ki endişeleri arttırdı ve başkan Vladimir Putin'in prestiji başarılı bir sonucu için ağır bir yatırım altına girdi.

Online bir gazete olan Agentura.ru editörü Andrei Soldatov güvenlik servislerini inceledi ve yakın zamanda meydana gelen iki Volgograd saldırısının sorunlu Kuzey Kafkasya'dan teröristlerin önemli Rus hedeflerini tekrar tekrar vurma kabiliyetine sahip olduğu konusunda uyardı.

Soldatov "gerçek korku bu Volgograd bobalamalarının şaşırtma saldırıları olma ihtimalidir" diyor. "Bu daha öncede oldu, teröristlerin bu tür taktikler kullandığını biliyoruz. Eğer daha büyük bir saldırı planlıyorlarsa, bu gibi saldırılar güvenlik kuvvetlerinin dikkatini dağıtabilir, onlar ana hedeften kaynak aktarımı yapabilir ve genel olarak her yere belirsizlik tohumları ekebilirler... Onlar, açıkça Kuzey Kafkasya bölgesi ötesini vurma yetenek ve kabiliyetine sahiptir ve bunu gerçekleştirecek adamları vardır. Soçi ve Moskova'nın güven içinde olduğunu varsaymak için bir neden yoktur, çünkü daha yeni Volgograd'ı vurdular" dedi.

Volgograd etrafındaki durum hakkında ayrı bir yorumunda KGB uzmanı Soldatov Volgograd patlaması (tabi gerçekten Mücahidler tarafından yapıldıysa, çünkü şu ana kadar patlamaların sorumluluğunu henüz kimse üstlenmedi) genel stratejinin bir parçasıdır, dedi.

Soldatov "Ve Ben Olimpiyatlar yaklaşırken, temelinde güvenlik kuvvetlerinin dikkatini başka tarafa çekme girişimi olduğundan korkuyorum" yazdı.

Ona göre Mücahidler bu tür yanıltma taktikleri kullanmada oldukça beceriklidir ve bu da Moskova için en büyük tehlikedir- Soçi etrafından dikkatleri başka yöne çekme, oyalama görevi.

"Onlar güvenlik kuvvetlerinin sadece Olimpiyat tesislerinin değil ayrıca bölge dışında da güvenliğini sağlamak için daha fazla kaynak tüketmek zorunda olduğunu göstermek istiyorlar, çünkü teröristler bölge dışını da vurabilirler. İlaveten, Volgograd'ın kendisinin birkez daha seçildiği görünüyor böylece hem yerel hem de Moskova'da güvenlik güçleri buraya bazı ilave güçler göndermek zorunda kalacaklardır ve bu da bir kez daha aynı dikkat dağıtma amacına hizmet ediyor. Tüm güvenlik servislerinin şimdi böyle bir olasılığı düşündüğünü sanıyorum.

Dokku Umarov, Temmuz ayında yayınladığı bir video açıklamasında Rusya'nın merkezinde terörist saldırı düzenlememe kararını iptal ettiğinde, iki önemli soru cevapsız kaldı.

Ana soru şuydu: 1,5 yıldır neden herhangi bir terörist saldırı olmadı- Putin'in güvenlik servislerinin başarısı mı yoksa militanlar Umarov'un talimatlarını yerine getirdiği için mi? Buna göre, onun Soçi'yi şu anda vurulabileceğini söylediği konuşmasından sonra onun bunu yapacak adamlara ve imkanlara sahip olup olmadığı açık değildi. Sadece uygulama seviyesinde değil ayrıca organizasyon ve planlama seviyesinde de belli değildi çünkü bir önceki terörist saldırının planlayıcısı yine öldürülmüştü. Ve tüm bunlar elbette en kötü seçeneği düşündürüyor ve bu nedenle bu terörist saldırı serisi büyük olay-olimpiyat oyunları öncesinde şaşırtma olarak hizmet ediyor" sonucuna varıyor Soldatov.

Kaynak: Kavkaz Center

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.