Anasayfa » , » New York Times: Putin'in oyunları - Kafkas acısı

New York Times: Putin'in oyunları - Kafkas acısı

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 14 Aralık 2013 Cumartesi | 02:36

Dünyaca ünlü yayın organı New York Times, kriminal Putin'in Soçi oyunları hakkında bir makale yayınladı.

"Kış oyunları, Kafkas acısı" başlıklı makalede belirtilenler:

Kafkas dağlarının yakınında nefes kesen manzarısıyla Karadeniz tatil beldesi Soçi Sovyet döneminde Komünist Parti patronlarının favori tatil mekanıydı. Şimdi pırıl pırıl camlar, çelik ve betonlarla yeniden doğan Soçi 7 Şubatta başlayacak olan 2014 Kış Olimpiyatlarına hoşgeldin demeye hazırlanıyor.

Putin için Soçi'de Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak dünyaya Rusya'nın bu bölgedeki huzursuz cumhuriyetlerinde ki sorunlarının çözdüğünü ve güçlü ve birleşik bir süper güç olarak geri dönüşünü gösterecektir.

Halkla ilişkilerin ardındaki gerçeklik ise (gazetenin yayınladığı resime bakın) oldukça farklıdır.

"Ağustos'ta Putin şehirde fiili bir olağanüstü hal ilan etti. Ayrılıkçıların veya cihadçıların olası bir terörist saldırısı endişesi yüzünden ordu birlikleri ile birlikte 40,000 civarında polis memuru yerleştirildi.

Eşsiz bir etnik ve dini çeşitliliği olan Kuzey Kafkasya'nın entegrasyonu Rusya için daima zorlu bir iş olmuştur. Kafkas Savaşı (1817-64) sırasında Rus ordusu aşırı şiddet kullandı, köyleri yerle bir etti ve tüm halkları sürgün etti.

Savaşın son kanlı çatışmasının olduğu yer olan ve Soçi'ye 50 km.den bile az mesafede dağlardaki Krasnaya Polyana Kafkasya'nın batı ülkesi Çerkesya'nın Rusya'ya boyun eğdirilmesinin bir simgesi oldu. Şubat'ta, Krasnaya Polyana snowboard ve kayak yarışmalarının bir merkezi olacak.

Bazı Çerkes aktivist gruplar bugün Rusya'nın 19. yüzyıl hareketlerinin soykırım olarak tanınması gerektiğini savunuyor; onlar Olimpiyatlarda davalarını duyurmayı planlıyorlar.

Ancak en büyük hareketlenme çok daha fazla tehditkar bir kaynaktan geldi: İslami savaşçılar. Temmuz 2013'de Kuzey Kafkasya isyanının lideri Çeçen ayrılıkçı (Birleşik Kafkasya Emirliği içinde nasıl bir "ayrılıkçılık" olabilir?!- KC) Dokku Umarov savaşçılarını mümkün olan her şekilde Rusya'ya saldırı düzenlemeye çağırarak Olimpiyatları engellemekle tehdit etti.

1990'ların başında Sovyetler Birliği'nin parçalanmasından bu yana Kuzey Kafkasya çalkantılı olmuştur. Daha doğuda yer alan Çeçenya şiddetin en kötüsünü gördü, iki tam kapsamlı savaşta çoğunluğu sivil 80,000 Çeçenin öldüğü tahmin ediliyor (aslında Ruslar 42,000'i 0-11 yaş aralığında çocuk olmak üzere 255,000 Çeçen sivili öldürdü- KC).

Başlangıçta, bağımsızlık için ayrılıkçı bir mücadeleydi ancak çatışma ilerledikçe milliyetçi dava yavaş yavaş İslamcı bir dava tarafından sahiplenildi.

İsyancılar sık sık terörizme başvurdu ve devlet devasa ve ayrım gözetmeyen bir güç ile karşılık verdi. Çeçenya'da ki terörle mücadele operasyonları resmi olarak 2009'da bitti ancak bu tarihle birlikte savaş Kuzey Kafkasya boyunca yayıldı.

Bugün, Umarov'un liderliğinde bölge çapına yayılan bir isyan Şeriat Kanununa göre kurulan bağımsız bir siyasi kimlik arayışında ki "Kafkasya Emirliği" bayrağı altında birleşti.

Kafkasya'nın doğu ucunda Sufi ve Selefi Müslümanlar arasındaki derin mezhep ayrılığının müteakip devlet baskısı ile şiddetlenmesi Dağıstan'ı şiddetin merkez üssü ve ana terörizm ihracatçısı yaptı. Boston Maratonu bombacısı şüphelilerinden biri olan Tamerlan Tsarnaev'in 2012'de ziyareti sırasında cihadçı gruplarla bağlantı kurduğu bildirildiği yer burasıdır. (New York Times Tamerlan Tsarnaev'in Dağıstan'a gelişini FSB'nin bildiği gerçeğini hatta dahası Tsarnaev hakkında ABD'ye istekte bulunanın FSB olduğu gerçeğini utanç verici bir şekilde baypas etti- KC)

2010'nun başlangıcında Dağıstan yetkilileri siyasi bir çözüme doğru küçük ama umut verici bir adım attı. Rejim şiddet yanlısı olmayan Selefileri rahat bıraktı, eski savaşçıları rehabilite etmek için bir komisyon kurdu ve Sufiler ile Selefiler arasında bir diyalog teşvik etti.

Soçi'ye giden yolda yeni Dağıstan hükümeti trendi tersine çevirdi. Komisyon lağv edildi. Militan ve onların işbirlikçi şüphelilerin yargısız infazı, tutuklanmaları dahil bir baskı dalgası uygulandı. Bu da radikalleşmenin yeni bir raundu ile sonuçlandı.

Putin Rus Duması'da terörist ailelerini saldırı kurbanlarının tazminatı için sorumlu yapan mevzuatı yürürlüğe koyarak baskıya yeni bir boyut kazandırdı; söz konusu kanun teklifi Kasım ayında kanun haline geldi.

Soçi'de gerilim artarken Federal Güvenlik Servisi (FSB) siber casusluk tedbirlerini kapsayan büyük bir gözetleme ve takip programı uygulamaya koydu: Soçi'de bir şehir yetkilisi NYT'ye "buradaki terör tehdidini kimse gözardı edemez" dedi. Kremlin'de elbette gözardı etmiyor, dedi.

Soçi etrafındaki güvenlik barışçıl bir Olimpiyatları temin edebilir. Ancak Oyunların ötesinde Kafkasya'da ki baskı onarılamaz hasarlar verecektir. Soçi'den sonra, isyancıların rehabilite edilmesinin devamı ve güven inşası hatta bunu yapmak için orada siyasi bir iradenin olduğunu varsaysak bile imkansız olmasa da çok zor olacaktır" diye makaleyi sonuçlandırdı NYT.

Kaynak: Kavkaz Center

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.