Anasayfa » » Groznıy'de Rus tank birliklerinin yenilgisi

Groznıy'de Rus tank birliklerinin yenilgisi

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 2 Aralık 2013 Pazartesi | 00:11

26 Kasım 1994 Moskova yanlısı "Çeçen muhalefeti" Kremlin'in aktif desteğiyle Çeçen Cumhuriyeti İçkerya'nın devlet başkanı Cevher Dudayev'i devirme teşebbüsünde bulundu.

Sözde "muhalif güçlerin" iktidarı silahla ele geçirmede başarısız olması açık bir askeri işgale ivme sağladı ve bugüne kadar devam eden daha geniş bir savaşın başlangıcı oldu.

26 Kasım 1994 şafak vakti Kantermirovskaya ve Taman Tümeni Rus tankları kisvesi altında ve Rusya hava kuvvetlerinin desteğinde Moskova yanlısı Çeçen muhalifler 3 yönden Groznıy şehrine (Solj-Ğala şimdi Cevherkale) girdiler.

"Muhalif" birlikleri kendisini "Çeçenya İl Meclisi" başkanı olar ilan eden Çeçenya'nın Nadtereçnıy ilçesinin kendine has belediye başkanı Ömer Avturhanov, Çeçen başkentinin eski belediye başkanı Bislan Gentamirov ve kriminal bir suçlu Ruslan Labazanov komuta ediyordu.

Çeçen tarafına göre isyancılar 4,000 Moskova yanlısı milis, 100 kadar çeşitli zırhlı araçlardan ve o zaman FSK olan bugünün FSB'sinin oluşturduğu Rus ordu birliklerinden oluşuyordu.

Ordunun oluşturulması işiyle o zaman Moskova FSK başkanı Sevastyanov ve FSK genel başkanı Stepashin şahsen ilgilenmişlerdi.

Tüm gün süren şiddetli çatışmalarda isyancılar ve Rus tank birlikleri tamamen bozguna uğratıldı ve şehirden sürüldü.

26 Kasım'da Groznıy'de 20 tank, 18 piyade savaş aracı ve 23 ZPT imha edildi. 3 tank, 8 ZPT ve 4 piyade savaş aracı ganimet olarak alındı.

Farklı tahminlere göre Groznıy savaşında 300 ile 450 isyancı ve 70 Rus paralı asker öldürüldü.

Yüzlerce Moskova yanlısı milis yaralandı. 150-200 silahlı isyan üyesi esir alındı, esir alınanlar arasında Taman ve Kantemirovskaya tümelerinden 35 subay, 30 asker ve FSK personeli de bulunuyordu.

26 Kasım Çeçenya'da Rusya'nın açık silahlı işgalinin başlangıcı olarak belirlendi. O gün daha sonra bir Kafkas Cihadına gelişen Rus-Çeçen savaşının başlangıcı olarak kabul edilir.

26 Kasım Cevher Dudayev tarafından Çeçen Cumhuriyeti İçkerya silahlı kuvvetler günü olarak ilan edildi.

Kaynak: Kavkaz Center

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.