Anasayfa » » Kafkasya Emirliği'nin Emiri Dokku Umarov'un hayatı

Kafkasya Emirliği'nin Emiri Dokku Umarov'un hayatı

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 12 Kasım 2013 Salı | 00:32

1994 yılında Rusya ile savaşla başlayan Çeçen mücahidlerinin öne çıkışı, yetiştirdiği büyük komutanlar ve efsane isimlerle ümmete umut ve direniş ruhu oldu. Artık durum öyle bir hal aldı ki, Suriye cihadındaki birçok birliğin komutanlığını da üstlenen Çeçenler, adeta küresel cihad akademisinin profesörleri oldular. 2014 yılında Soçi'de düzenlenecek olan Dünya Kış Olimpiyatları tüm dünyada Kafkas cihadını yeniden gündeme taşırken, Kafkasya İslam Emirliğinin lideri ve başkomutanı olan Emir Dokku Umarov'un hayatına bir kez daha bakmak lazım. Çünkü yenilmez savaşçıları anlamak için önderlerini tanımak gerekir.

Dokku Hamadovich Umarov 13 Nisan 1964 yılında Şatoy Bölgesi'nin Harsenoy Köyü'nde doğdu. Çeçenlerin Mulkoy soyundandır. Künyesi Ebu Osman olan Dokku, evli ve altı çocuk babasıdır. Çeçenistan'ın başkenti Cevherkale (Grozni)'deki Petrol Enstitüsü'nün inşaat fakültesinden yüksek bir derece ile inşaat mühendisi olarak mezun oldu. İkinci üniversitesi olan hukuk fakültesine savaş nedeniyle ara vermek zorunda kaldı.

Dokku Umarov, 1994 yılında Çeçenlerin Rusya'dan ayrılıp bağımsızlık ilan etmesi üzerine başlayan savaşa, Mercedes'i ile Moskova'dan gelerek gönüllü olarak katıldı. 1996 yılında Rusya'nın hezimeti kabul edip Çeçenya'dan çekilmesiyle sonuçlanan ilk savaşta en zor şartlarda en ön cephede savaştı. Birinci Rus-Çeçen Savaşı'nda daha sonra alaya çevrilen "Borz" (Kurt) adlı özel kuvvetler taburunun komutanlığını yaptı. Rus işgalcileri ile yaptığı mücadelelerinde göstermiş olduğu kahramanlıklarından ötürü Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti'nin en üstün onur ve cesaret ödülü olan "Halkın Kahramanı (Kyoman Turpal)" ve "Halkın Onuru (Kioman Syi)" ödüllerine layık görüldü. Ayrıca Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev tarafından bir silahla ödüllendirildi. Birinci Rus-Çeçen Savaşı'na Dokku Umarov gönüllü bir er olarak başlayıp, savaşı Çeçen-İçkerya İçişleri Ordusu Tugay Generali rütbesi ile bitirdi.

Savaş sonrasında 1996-99 yıllarında Çeçen hükümetinde güvenlikten sorumlu bakan olarak görevini yürüttü. 1997 yılında Dokku Umarov, Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov tarafından Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Başkanı olarak atandı ve bu görevi 2005 yılında Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevine getirilene kadar devam ettirdi. İki savaş arasındaki sükûnet döneminde önemli komutanlardan Hamzat Gelayev ile birlikte İslam'ı daha detaylı olarak öğrenmek amacıyla Pakistan'a gitti ve bir süre oradaki âlimlerle görüşerek dini dersler gördü.

Dokku Umarov 1996'da ağır bir yenilgi alarak rezil olup çekilen Rusların tekrar geleceğini biliyor ve yeni savaşa hazırlanıyordu. Harsenoy'da cihada hazırlık eğitim kampı kurup silah pazarlarından cephane alarak birliklerini savaşa hazırladı.

1999'da Rus işgaliyle yeniden başlayan Çeçenistan savaşında 2001 yılından itibaren Güney-Batı Cephesi Komutanlığı yaptı.

Dokku Umarov, Çeçenistan Cumhurbaşkanı yardımcılığı görevine Cumhurbaşkanı Abdulhalim Sadulayev'in emri ile 2005 yılının haziran ayında atandı. Bu görevinin yanı sıra Sadulayev'in görevlendirmesi ile Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Milli Güvenlik Servisi Müdürü de oldu.

Rus işgalcileri ile yaptığı savaşlarda birkaç kez yaralandı. Bu yaralardan biri yüzüne isabet eden bir mermi sonucu oluşmuştur. İkinci savaşta Cevherkale'deki Rus kuşatmasını yarıp çıkma sırasında ağır bir şekilde yaralandı. Şiddetli bir patlama sonucu başı yarıldı, çenesi parça parça oldu ve patlama yüzündeki derisini kopardı. Ambulans yardımı olmamasına, yaraların irinlenmesine ve irinin çıkarılması için kafatasının delinmesine rağmen Allah'ın lütfuyla hayatta kalmayı başardı. O zamandan bu yana çenesi ve dişleri sunidir. Rus Özel Kuvvetleri'nin (Spetsnaz) Dokku'yu öldürmek için onlarca kez özel operasyon yapmasına ve onlarca kez "öldürdük" (!) açıklamasına rağmen Allah'ın izniyle hala dimdik ayaktadır.

Rus askerleri ile mücadeleleri esnasında Dokku Umarov'un kardeşlerinden Musa birinci savaşta, İsa da ikinci savaşta şehid düştü. Umarov'un birçok yakını Rus işgalcileri ve Çeçen mürted hainlerce rehine olarak kaçırıldı. Ağustos 2005'te Umarov'un kız kardeşi Natalya Khumaidova Çeçen kasabası Urus-Martan'da kaçırıldı. Yerel sakinlerin onun iade edilmesi için toplanıp federal otoyolu bloke etmesi üzerine birkaç gün sonra Kadirov hükümeti tarafından serbest bırakıldı. Dokku Umarov'un 74 yaşındaki babası, Dokku'nun eşi ve altı aylık oğlu 5 Mayıs 2005 tarihinde kaçırıldı. Daha sonra eşi ve oğlu medya baskısıyla serbest bırakılırken Dokku Umarov babasının öldürüldüğünü açıkladı.

Rusya'da ünlü bir vaiz iken Kafkas cihadına katılmış ve şehid olmuş âlim Said Buryatski bu olayı şöyle anlatıyor: "Emir Dokku sıkı bir azim ve güçlü irade sahibidir. O, Çeçen işbirlikçi mürtedler ihtiyar babasını kaçırıp kendisinin teslim olmasını istediklerinde bunu kanıtladı. Tekliflerini reddedince bu kez serbest bırakmaya söz vererek fidye talep ettiler. Buna karşın onun cevabı ne oldu biliyor musunuz? Bunu ilk duyduğum zaman hayrete düşmüştüm. Subhanallah! Beni dinleyen veya izleyen kardeşler, size bunu anlatıyorum ki muhtemelen O'nun yaptığını ben yapamazdım. Onlara dedi ki: ‘Onu alın, öldürün ve yakın! Size O'nun için tek bir kuruş ödemeyeceğim.' Neden? Bu işin, kâfirler ve mürtedler için bir gelenek haline gelmesini engellemek için. Aksi takdirde onlar, sürekli mücahidlerin ailelerine musallat olacak ve bizden fidye talep edeceklerdi. Dokku, böyle zaaflarımızın olmadığını göstermek için bunu yaptı." (link)

17 Haziran 2006 da Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti dördüncü cumhurbaşkanı Abdulhalim Sadulayev'in Argun'daki çatışmada şehid düşmesinden sonra Dokku Umarov cumhurbaşkanı oldu.

Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olan Dokku Umarov, 7 Ekim 2007 (25 Ramazan 1428) tarihinde tüm dünyayı sarsan bir karar yayınlayarak. Çeçenistan İçkerya Cumhuriyetini feshettiğini, parlamentoyu kapattığını, demokrasiyi kaldırdığını ilan etti. Bunların yerine İslam Şeriatı ile yönetilen Kafkasya İslam Emirliğini ilan etti ve kendisi ilk Emir olarak tarihe geçti. Artık amaç Rus işgalinden Çeçenistan'ı kurtarıp demokratik bir İslam (!) devleti kurmak değildi. Müslümanların yaşadığı tüm Kafkasya topraklarından Rus ordusunu atılıp, tam şümullü İslam devleti kuracaklarını açıkladı.

Emir Dokku bununla da yetinmeyip Endülüs'ten Doğu Türkistan'a kadar tüm işgal edilmiş İslam toprakların kurtarılması gerektiğini ve tüm Allah düşmanlarının düşmanı olduklarını beyan etti. Tüm dünyayı karşısına almaktan korkmayan Emir Dokku Umarov, Kafkasya Emirliğinin ilanının resmi metninde şunları söylüyordu: "Bugün Afganistan, Irak, Somali ve Filistin'de kardeşlerimiz savaşıyor. Müslümana saldıran herkes, onlar nerede olursa olsun bizim ortak düşmanımızdır. Düşmanımız sadece Rusya değil, İslam ve Müslümanlara karşı savaşan herkestir. Bunlar bizim öncelikli düşmanımız, çünkü onlar Allah'ın düşmanları."

Dokku Umarov Rusya'nın en çok arananlar listesinde zaten bir numaraydı. Kafkas cihadını küresel cihadın bir parçası ilan etmesi üzerine ABD Dış İşleri Bakanlığı Temmuz 2010'da Umarov'u "Küresel Terörist" olarak belirledi. 2011 Mayıs'ında ABD, Rusya'nın en çok aranan "teröristi" olarak ilan edilen Dokku Umarov'un nerede olduğu ile ilgili bilgi verene 5 milyon dolar ödül vereceklerini açıkladı.

Dört asırdır devam eden Kafkas cihadının yetiştirdiği büyük komutan Dokku Umarov, Kafkasyalı Müslümanlar ve mücahidler arasında yüksek bir otoriteye sahiptir. Rus bayrağı altında rahatça dünyayı yaşamaktansa tevhid bayrağı altında vatan topraklarına gömülmeyi şeref bilen mücahidleri, onun emrinde Rus ordusunu defalarca bozguna uğratmıştır. Dokku'nun yiğitliği ve düşmana vurduğu darbeler, bütün Çeçen gençleri arasında efsane olmasını sağlamıştır.

Kafkasya İslam Emirliği Emiri Dokku Umarov, hiçbir zaman masa başında güvenli bir bölgede rahat bir "lider" olmamıştır. Çeçenistan savaşının başlarında bir nefer olarak elinde silahıyla karlı dağlarda cephede olduğu gibi, günümüzde başkomutan olarak da aynı şekilde elinde silahı ile dağlarda Rus avlamaktadır. İmkân dâhilinde olmasına rağmen hiçbir zaman Rusya karşıtı bir ülkeye siyasi sığınma yapmak gibi bir derdi olmadı. Savaşın başladığı 1994 yılından bu yana karlı dağlarda ve ormanlarda göğüs göğüse çarpışmaktadır. Düşmanları da şahittir ki Emir Dokku Umarov bir mücahid gibi yaşadı, bir mücahid gibi savaştı ve bir mücahid gibi elinde silahı ile şehadeti beklemektedir. Sözünü ve özünü asla değiştirmemiştir.

Yazan: Miraç Karaaslan

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.