Anasayfa » » Putin'e Tutuklama Talebi

Putin'e Tutuklama Talebi

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 27 Haziran 2013 Perşembe | 17:28

Bir grup Fin sivil aktivist bugün polise Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tutuklanması çağrısında bulunarak, Çeçenya'da savaş sırasında işlediği suçların soruşturulması talebi ile şikayette bulundu.
 
FinRosForum uluslararası insan hakları kuruluşu bu bağlamda şunu belirtti:
 
- Aktivistler uluslararası hukuka ve Fin Ceza Kanunu 11. Maddesine dikkat çeker. Buna göre Fin mahkemeleri Finlandiya toprakları dışında işlenen suçlar hakkında kendi yetki alanını genişletebilir.
 
Gerçekten de Fin mahkemeleri daha önce bunu yapmıştı. Haziran 2010'da Ruandalı papaz François Bazaramba Ruanda soykırımına katılmaktan suçlu bulunmuş ve ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılmıştı.
 
Vladimir Putin 25 Haziran 2013'te Finlandiya'ya gelecek. Fin aktivistler polisin başvurularında detaylarını belirttikleri suçlara olası katılımı şüphelisi olarak Vladimir Putin'i tutuklaması çağrısında bulundu.
 
***
 
Soruşturma Talebi
 
25 Haziran 2013'te Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin Finlandiya'ya geliyor. Polisten Putin'i tutuklamasını ve savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili muhtemel sorumluluğunu soruşturması için bir ön soruşturma açmasını talep ediyoruz.
 
Evrensel yargı ilkesi çerçevesinde, Fin mahkemeleri Fin Ceza Kanunu'nun 11. Maddesinde belirtildiği gibi savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar durumu dahil yurt dışında işlenen suçlar üzerinde yetki alanını genişletebilir.
 
Vladimir Putin'e karşı açılacak dava bir Fin mahkemesi tarafından Ruanda'da işlenen soykırıma karıştığı için mahkemeye çıkartılan, yargılanan ve suçlu bulunarak cezaya çarptırılan Ruandalı papaz François Bazaramba'nın davasına benzer olabilir.
 
Polise Rus-Çeçen Dostluk Grubunun taslak soruşturması "Çeçenya için Uluslararası Mahkeme" (sayfa 473-486)de listelenen belirli suçları soruşturması için başvuruda bulunuyoruz. Çalışmanın İngilizce bir çeviri taslağı mevcuttur.
 
İlaveten, Çeçen halkına karşı işlenen suçlarla ilgili davalarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin hükümlerine atıfta bulunuyoruz. AİHM'nin Rusya'nın şüpheli insan hakları ihlalleri ile ilgili diğer binlerce davasını halen incelemekte olduğunu belirtiriz.
 
Diplomatik dokunulmazlık konusunda uluslararası anlaşmaların bu ölçekte işlenen suçlara uygulanamayacağını hatırlatırız. Bu yüzden Fin polisini talebimize yanıt olarak derhal harekete geçmeye çağırırız.
 
Saygılar
 
Kerkko Paananen
Enformasyon Sekreteri
Fin-Rus Sivil Forumu
 
Antti-Pekka Mustonen
Başkan
Fin Anti-Faşist Komite
 
Agneta Storsjö
Kurul Üyesi
Fin-Rus Sivil Forumu
 
Mikael Storsjö
Başkan Yardımcısı
Fin-Rus Sivil Forumu
 
***
 
Kaynak: Kavkaz Center

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.