Anasayfa » » Amerika'dan Kafkasya'da Hakkında Rapor

Amerika'dan Kafkasya'da Hakkında Rapor

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 4 Haziran 2013 Salı | 19:04

ABD dışişleri bakanlığı yaptığı "Ülkeler Hakkında Terörizm" başlıklı resmi açıklamada Kafkasya bölgesinde savaş olduğunu ve şiddetin arttığını duyurdu.

Amerikan dışişleri bakanlığına göre 2012 yılında Kuzey Kafkasya'da durum önceki yılla karşılaştırıldığında neredeyse hiç değişmedi. Amerikalılar bu yargıya bakanlıklarının yayınladığı yıllık sözde "Ülkeler Hakkında Terörizm Raporunda" ulaştılar.

Rusya'ya adanan raporun ilk sayfası neredeyse 2011'de yayınlanan raporda yazılanlarla kelimesi kelimesine aynı şeyleri tekrarlıyor.

Belgenin iddiasına göre "Rusya'da, Kuzey Kafkasya'daki istikrarsızlıktan kaynaklanan terörist saldırılar işlenmeye devam etti. Kafkasya'da Birleşik bir İslam Halifeliği kurma çağrısında bulunan ayrılıkçılar ve İslamcı ekstremistler başlıca terör tehdidini oluşturdu."

Bu durumda, Amerikan dışişleri bakanlığı "ayrılıkçılığın, etnik milletler arası rekabetin, intikamın, haydutluğun ve şiddet içeren İslami esktremist ideolojinin terörizm için başlıca motivasyon unsurları olduğunu" söyledi.

Analistler de ifade anlamında farklı sözcükler kullanarak dikkat çekti. 2011'de ABD Dışişleri Bakanlığı uzmanları diğer bölgelerde silahlı anlaşmazlıkların doğrudan "Kuzey Kafkasya kökenli" olduğunu belirtmişti ancak bu sefer böyle öneriler bulunmaktan sakındılar.

2012 Raporunda "Kuzey Kafkasya'da gözlemlenen şiddetin benzerinin Rusya'nın diğer bölgelerinde de görüldüğü, en dikkat çekici olanının Tataristan'da meydana gelen bir bombalama olduğu" belirtildi. (diğer bir deyişle, Rusya'nın Müslüman bölgelerindeki silahlı direnişin yerel kökenleri vardır ve Kafkasya Emirliği'nde ki duruma bağlı değildir- KC)

ABD Dışişleri Bakanlığı Rus KGB kaynaklarından rakamlar aktardı: Yıl başından beri meydana gelen 182 saldırıda, 659 kişi öldü, 490 kişi yaralandı. Ölen ve yaralananlar arasında 325 polis memuru, 365 asker ve çeşitli Rus güvenlik birimlerinden haydutlar bulunuyor.

Nitekim, Rus "soruşturma komitesi" çetesi sözcüsü Viktor Orlov 2012 yılı Aralık ayında 260 sabotaj saldırısının düzenlendiğini belirtmişti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı ayrıca Ocak ayından Ekim 2012'ye kadar Kafkasya Emirliği'nde Rus işgalcileri tarafından 479 Mücahidin yakalandığı, 43 Mücahid komutanı dahil 313 Mücahidin şehid edildiği yönünde Putin'in iddialarını sundu.

Rapor ayrıca Dağıstan'da meydana gelen saldırı ve sabotaj olaylarının en fazla olduğunu, Çeçenya'da ise en az olduğunu gösteriyor.

Eğilimleri detaylandıran raporda Mücahidlerin sivil zayiatlardan kaçınarak Rus işgalcilere çalışan kukla yetkililere saldırı düzenlemeye çalıştıkları ve bu türde saldırıların taktik olarak giderek daha sofistik olmaya başladığı belirtildi.

Özellikle, bir yere iki bomba yerleştirilmesi ve ilk bomba patlatıldıktan sonra patlama mahaline kukla polis ve güvenlik güçleri geldiğinde ikinci bombanın patlatılması taktiği yaygın bir şekilde kullanıldı.

Amerikan dışişleri bakanlığı ayrıca Amerikalıların düşüncesine göre "FBI ve KGB-FSB arasında işleyen düzeyde bir etkileşim" olduğunu belirtti.

FBI, CIA, KGB ve Rus dış istihbarat casusluk servisi SVR'den üst düzey yöneticiler Washington ve Moskova'da iki defa toplantı yaptı.

Amerikan dışişleri "bu dört servis arasında terörizmle ilişkili tehditler konusunda operasyonel ve istihbari bilgi paylaşımı yapıldığını" belirtti.

Bu bağlamda 2012 (Hicri 1433) yılı için Kafkasya Emirliği kaynaklarının hazırladıkları raporu hatırlatmak isteriz:

Mücahidler tarafından düzenlenen toplam operasyon - 566

Öldürülen işbirlikçi ve işgalci toplamı - 473
Yaralanan işbirlikçi ve işgalci toplamı - 798
Şehidler toplamı - 163

Yok edilen ve kullanılmaz hale getirilen düşman aracı toplamı - 170

Yok edilen ve hasar verilen düşman binası toplamı - 63 Ayrıca 1 gaz boru hattına hasar verildi.

Rus işgalcileri ve işbirlikçi kölelerinin işlediği suçlar:

- Öldürülen sivil sayısı: 129 erkek, 9 kadın, 1 yaşlı, 3 İslam alimi ve 5 çocuk
- Kaçırılan sivil sayısı: 322 erkek, 26 kadın, 7 çocuk ve 1 sakat.

Kaynak: Kavkaz Center

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.