Anasayfa » » Çeçenya'da Ortaçağ Barışı ve Putin'in Canavarı

Çeçenya'da Ortaçağ Barışı ve Putin'in Canavarı

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 1 Mayıs 2013 Çarşamba | 16:01

Bloomberg Boston'da meydana gelen son patlamalarla bağlantılı olarak Çeçenya'da ki durum hakkında bir makale yayınladı. Haber servisi Putin'in başarısızlığa uğrayan politikasını ve Kremlin'deki patronunun bir ürünü olan yerel canavar Kadırov hakkında haber yaptı:

- Boston Maratonu bombalamasına iki etnik Çeçenin karışması Rusya'nın Çeçenya'yla yaptığı vahşi savaşların bir hatırlatıcısı oldu.

Vladimir Putin başkan olmak için ilk aday olduğu 2000 yılında "tarihi misyonunun" Kuzey Kafkasya'da ki sorunu çözmek olduğunu söylemişti. Bunu yapmak için 1994-1996'da ki birinci savaşta zaten harabe haline gelen Çeçenya'ya ikinci bir askeri müdehale yaptı.

Ne varki Putin Kuzey Kafkasya sorununu çözmek yerine Kadırov klanı ile bir anlaşmaya giderek, onlara para ve yeniden inşa vaat ederek bir canavar yarattı.

Bu, Putin'in feodal derebeyliğine bağlı Sufi bir müftü Ahmet Kadırov ile yapılan bir ortaçağı anlaşmasaydı. Anlaşmanın hedefi ılımlı Sufileri seçmek, cihadçıları ötekeleştirerek yalnızlaştırmak ve zafer ilan etmekti.

Bu sahte bir zaferdi. Ahmet Kadırov 2004 yılında öldürüldü. Ancak onun oğlu Ramzan yönetimi altında Çeçenya bugün bir gri bölge olmaya devam etmektedir. Putin'in izniyle Kadırov kendi milislerine sahip olan Moskova'nın tek kuklasıdır.

Kuzey Kafkasya'da ki kırılgan Putin Sulhu için onun vazgeçilmez olduğu kesindir ki bir defasında Ramzan üzerinde eşofmanları ve koşu ayakkabıları olduğu halde Kremlin'e yüryerek gitmişti. Putin'e saygısızlık olarak görülebilecek olan böyle bir riske çok az kişi girebilirdi.

Rusya'nın buyruğu Çeçenya'da zayıf işler. Kadırov başkentin yeni Vladimir Putin Bulvarında gece saatlerinde, zaman zaman spor arabasına atlayarak aşağı yukarı yarışır ve yolda açık saçık gördüğü kadınları azarlar. Onun sözde erdem kampanyaları büyücü olarak iddia edilen şahısları önlemeyi de içerir.

Putin bu savaş ağasının bağlılığı için yüksek bir bedel ödüyor. Rus hükümeti 2000-2010 yılları arasında Kuzey Kafkasya için 30 milyar dolar harcama yaptı ve 2025 ile birlikte nüfusu 9 milyona çıkması beklenen bölgeye federal fondan 80 milyar dolara harcama yapmayı planlıyor.

Projeler arasında bu nakit gel-giti Çeçenya'da dünya çapında bir kayak tatil merkezi için harcanacak. Buna karşın ülkede işsizlik oranı %36'dan fazladır, köylerde yoksulluk eziyet verici boyutlardadır ve cihadçı gerillalarla süren çatışmalarda her yıl yüzlerce kişi ölmektedir.

Kadırov Putin'in büyük bağışını tıpkı bir Körfez şeyhiymişcesine harcamaktadır. Grozni bugün mavi camlı iş kulelerine ve 30,000 kişi kapasitede son teknoloji bir futbol stadyumuna sahiptir. (Kadırov'un babası eski futbol stadyumunda öldürülmüştü).

Kadırov altın-kaplama tabancası ile kameralara poz vermeyi sever ve Instagram resim paylaşım sitesinde hayatının enstantane anılarını yayınlar. Ortalama haftada bir bebek bir kaplanı kucağına alıp sevebilir, geleneksel kılıçlara ya da kutu hükümet bakanlıklarına el atabilirken onu görebilirsiniz.

Sonuçta Kadırov Rusya'da dokunulmazdır ve Putin'in siyasi muhalifleri Çeçen lideri federasyon boyunca bir mafya ağı yönetme yetkisi olan Kremlin'in gangster müttefiki olarak görür.

Bu suçlamalar Rus milliyetçiliğini alt-üst etmiştir. Rus askeri birlikleri Çeçenya'ya taaruz ettiğinde, ülkenin tek bir santimetresinin bile ayrılamayacağını talep eden Rus milliyetçilerdi. Şimdi, Rusya'nın bu politika için ödemek zorunda olduğu bedele duyulan öfkeden aynı milliyetçiler Rusya'nın Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerini sırtından atmasını gerektiği ve Çeçenya'dan "bağımsızlığını ilan etmesi" gerektiği çığlığını atıyorlar.

"Kafkasya'yı Beslemeyi Durdurun" Rusya'nın siyasi muhalefeti için bir toplanma çağrısı haline gelmiştir. Aralık 2011'de ortaya çıkan Moskova protesto hareketi her ne kadar çoğunlukla liberal olsa da Çeçen karşıtı pek çok milliyetçiyi de yapabildiği kadar kendisine çekmekten mutludur.

Uydurma görülen yolsuzluk suçlamasıyla suçlanan muhalif lider Aleksey Navalnıy'i duruşmasında meşhur yolsuzluk-karşıtı kampanyası için Çeçenlere saldırmakla ünlüdür.

Navalnıy Kadırov'u Rusya çapında cinayetler emretmekle ve Rus devletini gasp etmek ve hırsızlık yapmakla suçlayarak hor görür. Kadırov ise tüm bu ve benzer iddiaları reddediyor.

Çeçen-sopası Navalnıy'nin siyaseten işine yarıyor çünkü Putin bununla mücadele edemez. Kremlin Navalnıy'nin yolsuzluk-karşıtı kampanyasını taklit edebilir ancak Kadırov'a saldırmaya başlayamaz. Çünkü bu Kafkasya'da ki Putin'in Sulhunu tehdit edebilir.

Navalnıy bu yüzden böylece Çeçenlerin Moskova'da bomba patlatmasına izin vermemek için Rusya devlet başkanının bir Çeçen savaş ağasına haraç olarak milyarlarca ruble ödeme yapmakla suçlayarak Putin'i zayıf olarak resmedebilir. Zaten Navalnıy "tüm Çeçen haydut ve hırsızların Babası Grozni'de değil Kremlin'de oturuyor" dedi.

Mesele Çeçenya olduğunda halkın çoğunun Navalnıy'nin yanında olduğu görülüyor. Bağımsız Levada Merkez tarafından 2011'de yapılan bir ankete göre Çeçenya'nın Rusya'nın dışına atılması durumunda bunu Rusların %51'i umursamıyor ve Rusların %59'u da yabancı düşmanlığı içeren "Rusya Ruslarındır" fikrine katılıyor. Yine Rusların %56'sı çok yakında etnik çatışmaların olabileceğinden endişe ediyor. Ve Çeçenya'ya giden sadakanın kesilmesini destekleyen hatırı sayılır bir çoğunluk vardır.

Kadırov için, Moskova'dan sübvansiyonlarının sona ermesi felaket olabilir. Çeçen hükümet bütçesinin %90'nı Moskova'dan geliyor ve Grozni'de yeniden inşaatın patlamasında istihdamın büyük bir kısmı Moskova fonlarına dayanmaktadır. Eğer fonlar durdurulursa Kadırov ani bir işsizler isyanı ile ve devrilme tehlikesi ile karşılaşabilir.

Kadırov'un Putin'i iktidarda tutmak için gereken herşeyi yapabileceği inancı Moskova'da yaygın bir spekülasyondur. 2011 Aralık muhalefet protestoları sırasında "Putin'in Çeçenlerinin" Kızıl Meydan'ın hemen dışında henüz tamamlanmamış Hotel Moskova'nın içinde kamp kurduklarına ve eğer Kremlin'e doğru yürüyüşe geçmeleri durumunda etnik Rus protestocuların üzerine ateş edebilecekleri yönünde yaygın bir inanış vardı.

Putin sonsuza kadar yönetemez. Çünkü Putin iktidardaki gücü tökezlediği an patlaması muhtemel olan bir Kadırov sorununu çözemez. Putin Kuzey Kafkasya sorununu çözmek yönündeki "tarihi misyonunda" başarısız olmuştur.

Çeçenya savaş için hassas topraklar olarak kalmaya devam ediyor.

Kaynak: Kavkaz Center

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.