Anasayfa » » Kafkasya Cephesinde Son Durum

Kafkasya Cephesinde Son Durum

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 6 Mart 2013 Çarşamba | 19:38

1999 yılında Dağıstan'da planlı olarak yapılan bombalı eylemleri bahane ederek Çeçenistan topraklarını işgal eden Rusya uzun süre dialogla çözmeyi reddedip silah kullanarak bitirmeye çalıştığı ayrılıkçı faaliyetleri yeni bir savaş başlatarak kökten sonlandırmayı amaçlamıştı.

2. savaşın başlarında Rusya Federasyonu'nun Duma meclisinde, Çeçenistan içlerinde görevlendirmek üzere toplam 90 bin askerlik devasa bir güç hazırlanılması kararlaştırlımıştı.

Bu da demek oluyordu ki Türkiye'nin Ankara ili büyüklüğündeki Çeçenistan'ın iki bin kişilik mücahid ordusu kendilerinden tam 45 kat büyük bir orduya kafa tutacaktı. Üstelik bu ordunun yanında ciddi bir hava kuvvetinin yanı sıra Alfa ve Omon özel komandoları da Çeçen topraklarını işgale gelecekti.

Hal böyleyken Rus işgalcilere karşı yapılabilecek en iyi taktik, savaş alanını genişletmek ve bu mihvalde önlemler almaktı. Nitekim Çeçen komutanlar öyle de yaptı.

Aslan Mashadov ve Şamil Basayev öncülüğünde ilk olarak İnguşetya'da daha sonra da Dağıstan'da yeni cepheler açıldı. Aslan Mashadov'un "barış görüşmesi" bahanesiyle haince şehid edilmesinin ardından başa geçen Abdulhalim Sadullayev, Kabardey bölgesinden İslam davetçisi Anzor Astermitov ile savaş sahasının buralara kadar genişletilmesi konusunda irtibat kurmuş ve Şamil Basayev'in de büyük çabalarıyla direnişin Kabardey Balkar bölgesine taşınmasına vesile olmuştur.

Abdulhalim Sadullayev ve hemen ardından Şamil Basayev'in şehid edilmesinden sonra İslami temelleri esas alan birleşik Kafkasya devletini ilan etmek Ebu Osman künyeli Dokko Umarov'a kalmıştı.

2007 yılında yapılan ilanla birlikte şer'i esaslara dayalı bir devlet şeklinde kurulmak istenen Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti lağvedilmiş ve onun yerine tüm Kafkas halklarını İslam çatısı altında birleştirmeyi amaçlayan Kafkasya Emirliği devletinin kurulduğu ilan edilmişti.

2007'den bu yana aradan geçen 6 yıl içinde savaş tüm Kuzey Kafkasya'ya hatta Güney Rusya'nın belli bölgelerine kadar yayıldı. Öyle ki 2012 yılı sonlarında bir grup savaşçı Tataristan'da da artık aktif bir cihad başlattıklarını açıklayarak İslam ümmetine "vahdet" mesajları gönderdi.

İşte Kafkasya cihadının son durumu ve 2012 yılına genel bakış:


Kafkasya Emirliği cephesi toplamda 6 vilayetten meydana geliyor. Bunlar; Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kabardey Balkar ve Karaçay Birleşik Vilayeti, Nogay stepleri ve Çerkesya Vilayetidir. Resmi kayıtlara göre 2012 yılında Kafkasya Emirliği'nin genelinde mücahid kuvvetleri tarafından yapılan toplam 566 operasyonda 473 işgalci ve işbirlikçi asker öldürülürken, 798 askerde çeşitli derecelerde yaralandı. Tek bir günün bile boş geçilmediği sene genelinde 163 mücahid şehid oldu ve toplam 148 sivil Rusya devleti güvenlik güçleri tarafından katledildi. Öte yandan toplam 356 sivil, bu zorba güçlerce kaçırıldı.

Çeçenistan (İçkerya-Nohçiyçö) Vilayeti:


En fazla işgal askerinin bulunduğu bölge olan Çeçenistan'da 7 bin kişilik kukla bir ordu daha bulunmaktadır. Ramzan Kadirov'un liderliğini yaptığı Kadirovsky mürted ordusu genellikle başkent Cevherkale(Grozni)'de konuşlanmıştır. Rusya böyle bir taktik izleyerek dünyaya savaşın bittiğini ve Çeçenlerin kendi meselelerini birbirleri arasında hallettiği mesajını vermeyi amaçlamıştı.

Bir mücahidin konuşmasında geçen şu cümle Çeçenistan'daki askeri vaziyeti çok iyi bir şekilde özetliyor:
"Rus komandolarıyla karşılaştığımızda en fazla yarım saat çatışıyoruz. Zaten çok geçmeden kaçıyorlar. Kafirov'un mürted askeriyle yaptığımız çatışmalarsa 10 dakikayı bile geçmiyor. Korkaklar daha çatışmanın başında kaçıyorlar. Bizler şehid olmak için savaşırken, Ruslar ve Kadirovistler ölmemek için savaşıyor!"

Resmi olarak sene içinde toplam 53 operasyonun yapıldığı Çeçenistan'da, içlerinde üst düzey yetkililerinde olduğu 98 işgalci ve işbirlikçi asker öldürülürken 209'u da yaralandı. Onlarca askeri aracın ve askeri binanın imha edildiği bölgede 12 mücahid de şehid edildi.

İşgalin 14. yılına girilen Çeçenistan'da savaş suçları ise işlenmeye devam ediyor. 2012'de 10 yaşında bir kız çocuğunun da içlerinde olduğu toplam 25 sivil katledildi ve en az 61 sivil kaçırıldı. Ayrıca mücahidlerin akrabalarının evlerinin yakılmaya devam edildiği Çeçenistan'da ümmete örnek olan bazı şehid komutanların naaşları kabirlerinden çıkartılıp bilinmeye bir yere kaçırıldı.

Dağıstan Vilayeti:


En fazla operasyon yapılan ve en fazla şehid verilen Dağıstan cephesinde 2012 yılında toplam 364 operasyon yapıldı. 286 işgal askerinin öldürüldüğü bölgede 470 askerde yaralandı. Şehadet eylemlerinin en fazla yapıldığı vilayet olan Dağıstan'da resmi rakamlara göre toplam 102 mücahid şehid edildi.

147 askeri araç ve binanın imha edildiği sene genelinde 84 sivilin katlediği, 244 sivil de Rus güvenlik güçleri tarafından kaçırıldığı açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağıstan'daki direnişin önüne geçemeyen kukla Cumhurbaşkanı Magomedsalam Magomedov’u görevden aldı. Mogamedov'u başka üst düzey bir makama atayan Putin, yeni kukla olarak Ramazan Abdullatipov’u atadı.

İnguşetya (Ğalğayçö) Vilayeti:


2010 yılında bölgedeki direnişin lideri olan "Magas Ali" künyeli Komutan Ahmed Yeyloyev'in Rus güçlerine esir düşmesinin ardından silahlı faaliyetlerde yavaşlama meydana gelmişti.

2012 yılında eski hareketliliğine yavaş yavaş geri dönen cephede İnguş mücahidlerinin yaptığı toplam 93 operasyonda 50 asker öldürüldü, 90 asker yaralandı. 8 mücahidin şehid edildiği 2012 yılında 27 sivil katledilirken, 25 sivilde işgal güçleri tarafından kaçırıldı.

Kabardey Balkar ve Karaçay Birleşik Vilayeti:


İslam davetcisi Anzor Astermitov'un yoğun çabalarıyla bu bölgeye açılan birleşik cephe 2007 yılında ilan edilen Kafkasya Emirliği'ne dahil edilmiş ve yıllar içinde direnişin önemli bir parçası haline gelmiştir.

2012 yılında 55 operasyonun yapıldığı Kabardey Balkar ve Karaçay birleşik cephesinde 33 Rus askeri öldürüldü, 30 asker yaralandı. Ayrıca resmi rakamlara göre toplam 41 mücahid şehid edildi.

Öte yandan K.B.K. birleşik cephe savaşçıları, Rus haber kaynaklarının verdiği rakamların tamamen taraflı olduğunu, gerçekleri yansıtmadığını ve olduğundan çok daha az gösterildiğini açıkladı.

Nogay Stepleri Vilayeti ve Çerkesya Vilayeti:


Bölgenin en sakin cephelerinden olan Nogay ve Çerkesya'da sene genelinde 3 operasyon yapıldı. 2 Rus askerinin öldürüldüğü saldırılarda Rus ordusuna ait bir askeri binada maddi hasar meydana geldi.

Uzmanlar, Çerkesya'da yapılacak olan 2014 Soçi Kış Olimpiyalarıyla birlikte, bölgede ciddi bir askeri hareketliliğin meydana geleceğini ve Kremlin'i çok zor günlerin beklediğini bildiriyor.

Tüm bu rakamlar 2013 yılında da Rusya'nın her türlü askeri gücüne, karalama ve dezanformasyon çalışmalarına rağmen, Türkiye'nin üçte biri kadar toprak büyüklüğüne bile sahip olmayan Kafkasya Emirliği cephesindeki cihadın süreceğini su götürmez bir şekilde gösteriyor.

Abdulkadir Polat / Baran Dergisi

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.