Anasayfa » » Novy Aldy Katliamının 12.Yıldönümü

Novy Aldy Katliamının 12.Yıldönümü

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 5 Şubat 2013 Salı | 18:46

Bugün, Çeçenya’nın Novy Aldy yerleşim biriminde Rus askerleri tarafından gerçekleştirilen katliamın 12.yıldönümü.

5 Şubat 2000 günü sabahı, Rusya’nın St Petersburg kentinden gönderilen OMON polis güçleri, Çeçenya’nın başkenti Grozny’nin yakınlarındaki Novy Aldy Köyü’nde bir “temizlik” operasyonu gerçekleştirdi.

Katliamdan sağ kurtulabilen köy sakinleri, 82 sivili gömdüklerini söylerken, İnsan Hakları Merkezi “Memorial” daha sonra gerçekleştirdiği araştırmada en az 56 sivilin öldürüldüğünü kanıtladı. Öldürülenlerin arasında tek bir savaşçı yoktu, hepsi sivildi: yaşlılar, kadınlar ve çocuklar… Kurbanlar arasında, bir yaşındaki bir bebek, genç hamile bir kadın (ki öldürülmeden önce tecavüze uğramıştı) ve 80 yaşında bir yaşlı adam da vardı. Temizlik operasyonunda ayrıca en az 6 kadın tecavüze uğradı.

Katliamdan sağ kurtulmayı başaran, görgü tanıklarından Elvire Dombaeva, “Bugün Grozny’e doğru yürürken yeniden inşa edilen evleri ya da dükkanları görmüyorum. Halen tek gördüğüm ölüler ve onların yüzlerindeki ifadeler” diyor.

2007 yılında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Rusya’yı Novy Aldy’de katledilen 13 sivilden dolayı sorumlu bulmasına ve olay günü orada görev yapan Rus polislerin isimleri bilinmesine rağmen, halen tek bir kişi dahi yargılanmadı. Ve dahası bugün, bu trajik olayın üzerinden 12 yıl geçmişken, Rus işgali altındaki Çeçen Cumhuriyeti İçkerya’da kurulan Moskova destekli rejim, idaresindeki yerel medya organlarının katliam hakkında yayın yapmasına izin vermiyor.

Kaynak: Waynakh Online

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.