Anasayfa » » Kuzey Kafkasya'da Bahar Beklentisi

Kuzey Kafkasya'da Bahar Beklentisi

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 9 Şubat 2013 Cumartesi | 13:31

Bölge uzmanları, Kuzey Kafkasya'da kitlesel gösterilerin düzenlenebileceğini savunuyor...

Moskova ve Petersburg'da zaman zaman düzenlenen muhalif gösterilerin ülkenin diğer bölgelerine özellikle Kuzey Kafkasya'ya da yayılabileceği bildiriliyor.

"Levada-Çentr" tarafından düzenlenen son anketi analiz eden uzmanlar 2013 yılı içerisinde Moskova ve Petersburg gibi büyük şehirlerde düzenlenecek gösterilerin Kuzey Kafkasya bölgelerinde de etkili olmaya başlayacağını öne sürdü.

Uzmanlar, gösterilerin dini gruplar tarafından organize edileceğini ve üçüncü Kafkasya savaşının yaşanması ile sonuçlanabileceğini savunuyor. Rus basınında yer alan bir yorum şu şekilde:

"Bölge gözlemcileri Kafkasya'da gerilimin arttığına dikkat çekiyor. Halkın rahatsızlığı artmakta ve bu rahatsızlıklar sokak gösterilerine yansımaktadır. Bunun yanı sıra bölge başkanları arasındaki tartışmalar da devam ediyor. Özellikle Çeçenistan Başkanı Ramzan Kadirov ile İnguşetya başkanı Yunus-bek Yevkurov arasındaki tartışmalar sürekli gündemde. Rusya genelinde işsizlik oranı, gelir azlığı ve suç oranının en yüksek olduğu bölge Kuzey Kafkasya. Bunlar göz önünde tutulduğu zaman toplu ayaklanmaların yaşanabilmesi için alt yapının hazır olduğu söylenebilir."

Siyasi uzman gazeteci Maksim Şevçenko da Dağıstan'da yayımlanan Çernovik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hacımurat Kamalov'un öldürülmesinden sonra yaşanan olaylara hatırlatmada bulundu. Kamalov'un cenaze törenine Mahaçkale'de 10 bin kişi katılmış ve devlet yetkililerine tepkisini belirtmişti. Şevçenko cenaze törenine kendisinin de katıldığını ifade ederek muhaliflerin sosyal dayanağının bulunduğunu öne sürdü.

Şevçenko'ya göre önümüzdeki dönem içerisinde bölge halkının rahatsızlığı siyasi muhalefeti değil silahlı muhalefeti tercih eden güçler tarafından daha fazla kullanılabilir. Bölge uzmanı Yegor Holmogorov da Kuzey Kafkasya'da yaşananların Federal Merkez tarafından görmezden gelindiğini vurguladı. Holgomorov bölge yöneticilerinin ve bazı grupların Kremlin Sarayı tarafından desteklenmesinin sonuç getirmeyeceğini belirtti. Uzmana göre en güçlü iktidara sahip olduğu öne sürülen Çeçenistan başkanı Ramzan Kadırov'a karşı da muhalifler ve bu gruplar önümüzdeki dönem içerisinde daha da aktif hale gelebilir.

Kaynak: Dünya Bülteni

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.