Anasayfa » » Emir Dokko Umarov Kimdir?

Emir Dokko Umarov Kimdir?

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı | 14:41

Komutan Dokko Umarov, 13 Nisan 1964'te Çeçenistan'ın Kharsenoi bölgesinde dünyaya geldi. Halen Kafkasya Cihadı'nın liderliğini yapmaktadır.

2006-2007 yılları arasında Çeçenistan İçkerya İslam Cumhuriyeti'nin devlet başkanıydı. Daha sonra İçkerya devletini lağvederek yerine Kafkasya İslam Emirliği'ni kurdu ve 2007 yılından bugüne kadar Kafkasya Emirliği'nin Emiri olarak görev yapmaktadır.

Eğitimli bir lider olan Dokko Umarov Mimarlık fakültesi mezunudur. 2. Üniversitesi olan Hukuk Fakültesine savaş nedeniyle ara vermek zorunda kaldı. Birinci Çeçen-Rus Savaşındaki başarılı operasyonlarından dolayı "Halk Kahramanı" madalyası almıştır. Devam eden İkinci Çeçen-Rus Savaşında 2001 yılından beri güney-batı cephesi komutanlığı yapan Dokko Umarov, karakter olarak Şehid Şamil Basayev'e benzetilir. Kendisi cihad hayatı esnasında birçok yara almıştır. Bu yaraların en ciddisi çenesinin parçalanması olmuştur.

2005 yılında Abdulhalim Sadulayev'in yardımcılığına getirilen Emir Dokko, evli ve 6 çocuk babasıdır. Emir Dokko'nun; 1. Çeçen-Rus savaşında kardeşi Musa Dokko, 2. kardeşi savaşta da diğer kardeşi İsa Dokko Şehid olmuştur. Babası ve bazı yakın akrabaları Rus FSB ajanları tarafından kaçırılan Emir Dokko, Abdülhalim Sadulayev'in öldürülmesi üzerine Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti'nin yeni Cumhurbaşkanı olmuştur. 28 Ekim 2007'de Kafkasya emirliğini ilan eden Umarov ise aynı zamanda bu Emirliğin Emiri olarak ilan edilmiştir.

Kafkasya Emirliği'nin hem askeri hemde siyasi liderliğini yapan Emir Dokko önderliğindeki mücahidler işgalci Ruslara ve işbirlikçi kölelere irili ufaklı binlerce operasyon yapıldı.

Allah onu korusun ve fetihle şereflendirsin.

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.