Anasayfa » » Şehid Komutan Mansur Kimdir?

Şehid Komutan Mansur Kimdir?

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 26 Aralık 2012 Çarşamba | 18:20

Komutan Arbi Yevmerzayev (Künyesi: Emir Mansur) 1972`de Çeçenistan`ın Açhoy-Martan ilçesine bağlı Samaşki kasabasında dünyaya geldi. 1978`de Samaşki`de ilk öğretim okuluna kayıt olarak 8 yılllık eğitimini bitirdi. 1986`da liseye giderek 1988`de liseyi bitirdi.

1990-1991`de Çeçenistan bağımsızlığını ilan etmek için hazırlanırken, ülkedeki alimler ve medreseler yeni gelişmelerle meşgül olduğunu gören Arbi Kur`an öğrenmek için Tacikistan`a gitmeye karar alır.

Tacikistan`daki hocaların tavsiyesi üzerine Özbekistan`ın Namangan şehrindeki medreseye gider. Namangan şehri Sovyet zamanlarında bile İslâmi ilimlerle meşhur olan bir yer idi. Arbi, Namangan`da tecvid kurallarıyla Kur`an öğrenir.

Arbi çok kısa zaman içerisinde Kur`an ezberleyip diğer ilimlere geçince yerel İslâm karşıtı devlet istihbarat servisleri Arbi`yi rahatsız etmeye başlarlar. Tebliğ çalışmalarında çok etkileyici olan Arbi, Müslümanlara gerçek İslâm`ı anlatmaya başlayınca, Özbekistan`ın Gizli Servisi Çeçenistan`daki gelişmeleri bahane ederek Özbekistan`ı terk etmek için Arbi`ye 24 saat verirler. 1993`te Arbi Çeçenistan`a döner. Çeçenistan`daki gelişmeler Arbi`yi de etkilemişti. Arbi Çeçenistan`da tebliğ çalışmalarına başladı.

Çeçenistan İslâm Cemaati, Arbi`yi İslâmi ilimleri ilerletmek üzere Arabistan`a Peygamber Efendimiz`in şehri olan Medine`ye gönderir. 1994`de Arbi Medine`ye gider ve okumaya başlar. Ancak bu ilim tahsili de çok kısa sürer.

11 Aralık 1994`te Rusya Çeçenistan`ı işgal edince Arbi binlerce Çeçen öğrenci gibi işgale karşı savaşmak için ülkesine döner. Arbi Çeçenistan`a dönünce Şeyh Fethi ile tanışır. Şeyh Fethi Çeçen asıllı Ürdün vatandaşıdır. Kendisi Abdulllah Azzam`la Afganistan`da sonuna kadar cihadda bulunmuş, İslâm alimi olan bir şahsiyetti. Şeyh Fethi, Arbi`nin ilim kabiliyetini öğrenir ve 1995 sonunda Arbi`yi ilim tahsilini bitirmek üzere Medine`ye geri gönderir. 6 Ağustos 1996`da Caharkale “Cihad” operasyonu döneminde Çeçenistan`a döner ve operasyonda yer alır. Arbi Çeçenistan`ın İslâmi Cemaati birliğinde Grozni Zavodskoy ilçesinde “Cihad” operasyonuna katılır.

1996`da Rus işgalinin sona ermesiyle birlikte Şeyh Fethi tarafından Arbi yine Medine`ye geri gönderilir. Arbi, Medine Münevvere`de 1999`da üniversiteyi bitirir ve 1999`da yine patlak veren Rus-Çeçen savaşında yer almak için ülkesine döner. 1999`dan itibaren bugüne kadar Çeçenistan`daki İslâmi Cemaat içerisinde işgalcilere karşı yürüttüğü mücadelede aktif rol aldı. 2002`den itibaren Çeçenistan`daki Açhoy-Martan bölgedeki İslâm Cemaati Birliğinin Komutanı.

2002`den itibaren Çeçenistan'ın Yüksek Askeri Şûra Üyesi. Mücahidler arasında çok büyük bir saygıya sahip olan Arbi, ikinci Rus-Çeçen savaşı sırasında şehid Abdulhalim`e, şehid şamil Basayev`e, şehid Aslan Mashadov`a ve diğer ünlü komutanlara İslâmi konularda danışmanlık yaptı. Son dönemde Çeçenistan İçkeriya Cumhuriyeti Yüksek Şeriat Mahkemesinin Başkanı, Kuzey-Kafkasya Alimler Şûra Başkanlığını ve Çeçenistan İçkeriya`nın Müftülüğünü yapmıştır.

Çeçen mücahidlerden bir görgü tanığının aktardığı bilgilere göre, Emir Mansur ve cihad cemaatinden üç kişi daha 2 Şubat 2010 günü erzaklarını sakladıkları gizli üsse doğru yola çıktı. Aynı gün güvenli bir şekilde üsse ulaşan mücahitler geceyi de orada geçirdiler. Ertesi gün geldikleri güzergahı izleyerek geri dönmeye başladılar. 4 Şubat günü bir dağın sırtına ulaştılar ve diğer yamacına doğru inmeye başladılar. Bu yamaçta daha önce mücahitler tarafından kullanılan eski bir üs vardı. Bu üs yıkılmış ve daha önce Rus askerleri de bu üsse gelmişti. Yol boyunca hep en önde olan Emir Mansur bu üssün çıkışında durdu ve önden iki mücahidi gönderdi. Mansur, dördüncü mücahidin de çıkmasını bekleyerek arkasını kolladı.

Grup beş altı adım ilerlemişti, Mansur’da ileriye doğru devam etmek üzere birkaç adım attı ve bir mayına bastı. Patlamanın ardından Amir Mansur’un ağzından çıkan ilk sözler "Lailahaillallah!" (Allah’tan başka ilah yoktur!) oldu. Bunu iki üç kez tekrarladı ve birkaç dakika içerisinde de ebediyete göçtü.

Allah ondan razı olsun.

Kaynak: Kavkaz Online Blog

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.