Anasayfa » , , , , , » İşgal altındaki Kafkasya’da propaganda aracı olarak medya

İşgal altındaki Kafkasya’da propaganda aracı olarak medya

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 19 Şubat 2014 Çarşamba | 01:57

Rus işgali altındaki Kafkasya Emirliği’nde kamuoyunun ve Kremlin yanlısı liderliğin imajının oluşturulması büyük öneme sahiptir, hatta aşırı derece önemlidir. BBC Russia’dan Murad Magomadov yazılı ve görsel basında ki propaganda da yerel yayınların Çeçenya’nın çoğu sakini arasında anti-patiye neden olacak düzeye ulaştığını yazdı.

Rus yanlısı rejim olağan saldırgan müdahaleci manada halkın düşünceleri ile aktif savaşıyor. Din, sosyal hayat, milli gelenekler ve Çeçenya ile ilgili her konu televizyon programları ve haber programlarının konusu oluyor. Ne var ki, geleneksel olarak herşey Ramzan Kadırov veya onun aile üyeleri ile başlar, devam eder ve biter.

Yerel yayınları seyrettikten sonra, televizyon şartlı olarak çeşitli gruplar içine bölünebilir:

- Ramzan açar (okul, hastane, cami, tesis vs..)
- Ramzan öğretir (bakanlar, doktorlar, öğretmenler, güvenlik yetkilileri, inşaatçılar vs..Profesyonel görevlerini nasıl yapıyorlar..)
- Ramzan teftiş eder (kasabaları, köyleri ve diğer nesneleri)
- Ramzan yapar (namaz, denetler ve benzeri)
- Ramzan bahşeder (emeklilere, hastalara veya ihtiyacı olanlara, güvenlik kuvetlerine vs..para, evler, arabalar, bedava tedavi ve benzeri)
- Ramzan cezalandırır (yetkilileri, yanlış mollaları, alkolikleri, uyuşturucu bağımlılarını vs)
- Ramzan toplantı yapar (Arap ülkerinden delegelerle, Moskova’dan yetkililerle, farklı bölgelerden misafirlerle, Gerard Depadieu, Steven Seagal, Jean-Claude Van Damme ve diğer dünya yıldızlarıyla)
- Ramzan kutlar (seküler ve dini bayramları, aile veya yakın çevresinden insanların doğum günlerini ve diğer kutlamalar)
- Ramzan eğlendirir (bakanları ile ringde boks yapar, onları karın içine atar, model uçakları uçurur vs)
- Ramzan tehdit eder (militanlar, ekstremistler, teröristler, rüşvet yiyenler ve diğer toplum düşmanlarını)

Liste uzar gider.

Ve Çeçenya’da Instagram’a katılmak ve Ramzan’dan yardım istemek bir başka moda haline gelmiştir. İnsanlar para, araba, en son model telefonlar, evler, iş, bedava tedavi olmak veya evlenmek için para ister. Ve onun tüm bu yardımları yerel haberler veya onun şahsi internet günlüğünde bir hikaye olur.

Tüm yayınlanan şeyler Kremlin yanlısı rejimin halka daha iyi bir hayat, daha çok refah ve güzellik verme arzusunda olduğunun mesajını verir.

Eğer çocuğunuz Muhammed Peygamber’in (s.a.v) doğduğu gün doğmuşsa bin doları nereden tahsil edebilirsiniz? İslam devletlerinin liderleri bile bunu yapmamışken Çeçenya’da bu neredeyse bir “gelenek” haline gelmiştir.

Rus yanlısı “Çeçen hükümeti” İslam yanında tüm seküler şeyleri kabul eder ve saygı gösterir. Yeni yılda, Kremlin yanlısı rejimin başı 2013 yılında yapılan son hükümet toplantısına Noel Baba kıyafeti giyerek katıldı. Onun bakanları özellikle kamerelar kendilerine döndüğünde şevke geldiler, Ramzan için şiirler okudular ve şarkılar söylediler.

Rus “anayasasına” göre Şeriat’ın rehberliğinde yaşamak, nüfusun bir bölümü böyle görüşleri anlamıyor ve kabul etmiyor. 31 Aralık 2013 Avtury köyünde köy cami cemaatinden bir yerel sakin köylülere çağrıda bulundu ve İslam yasakladığı için Yeni yıl ağaçları süslememelerini söyledi. Aynı gün o muhalif, Rus yanlısı milisler tarafından kaçırıldı. Hemen ertesi gün 1 Ocak’ta 11 genç evlerinden alınarak kaçırıldılar, onların hepsi kaçırılan ilk muhalifin arkadaşlarıydı. Üç gün sonra, onlar 10 gün kadar idari tutuklu kalarak cezalandırıldıktan sonra 14 Ocak’ta serbest bırakıldılar. Ne var ki, onlar evlerine geri döndüklerinde, artık hiçbirinin sakalı yoktu.

İki Rus “yeni yılından” sonra (1 Ocak ve 14 Ocak) bir “olimpik meşale” geldi. Sevinçli bir kalabalık, bakanlık personeli, okullardan, kolejlerden, üniversitelerden insanlar “meşalenin” katettiği 16 km. yi aşkın yolunda eşlik ettiler. Ramzan Kadırov ve en küçük oğlu, Ahmet Hacı stadında “olimpiyat meşalesini” yaktığında, bir festival havası vardı. Demokratik dünya ülkelerinin tamamında böyle bir onur en başarılı atletlere verilir. Ancak büyük politikacılar uğruna, böyle ufak şeyler unutulabilir.

Ancak genel olarak, Çeçenya’da hayat tamamen farklıdır. Haberler gelişmeye, ilerlemeye, büyümeye, istikrara vs. odaklansa da halkın gerçek sorunları olan kronik işsizlik, zayıf eğitim ve sağlık hizmetleri, yaygın rüşvet, baskı, ülkeden büyük kaçış ve diğer olumsuz şeyler genellikle ört bas edilir, gizlenir.

Rus işgali altındaki Kafkasya Emirliği’nden halk Ramzan’ın tuhaflıklarına alıştı ve bunlara artık herhangi bir önem vermiyor. Gerçek durumdan çok uzak şeyleri veren resmi TV propagandasına karşı halkın çoğunun tepkisi, yapabilecekleri tek şeydir: kanalı değiştirmek. Çünkü bugün KE’de, kimse bu tür şeyleri protesto imkanına sahip değildir.

Kavkaz Center

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.