Anasayfa » » Rusların Soçi Tuzakları

Rusların Soçi Tuzakları

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 11 Ekim 2013 Cuma | 02:05

KGB casusları Rus-işgali altındaki Kafkasya Emirliği'nin Soçi kentinde yapılması planlanan Putin'in olimpiyatlarında tüm haberleşmeyi izliyor.

Şubat ayında Putin'in Soçi kış "olimpiyatlarına" (SO) katılacak olan atlet ve izleyiciler oyunlar tarihindeki en saldırgan ve sistematik casusluk ve gözetleme ile karşı karşıya kalacaklar.
 
SO hazırlıklarını gözlemleyen bir Rus araştırmacı gazeteci ekibinin derlediği bir dosyaya göre Rusya'yı yöneten KGB/FSB gizli polisi oyunlar sırasında atletlerin ya da seyircilerin hiçbir haberleşmesini gözetim dışında kalmamasını sağlamayı planlıyor.
 
Bu Pazar öğleden sonra Kızıl meydanda düzenlenen bir törende KGB binbaşısı Putin daima "açıklık ve dostluk" nitelikleri ile dolu olan Rusya ve halkının Soçi'yi SO için muhteşem bir varış yeri yapacağını söyleyerek "olimpiyat meşalesini" havaya kaldırdı ve zalim gizli polis ülkesi Rusya çapında yolculuğuna çıkardı.
 
Ancak hükümet ihale belgeleri ve Rus haberleşme şirketlerinden gelen tekliflerde yeni kurulan telefon ve internet casusluğu yeteneklerinin KGB'ye her telefon görüşmesi ya da veri akışını dinlemek için serbestlik vereceği hatta e-mailler, web sohbetler ve sosyal medya da bahsedilen hassas sözcük ve paragraf kullanımlarını da izleyeceğini belirtiyor.
 
Rus güvenlik servisleri konusunda uzman olan KGB-bağlantılı gazeteciler Soldatov ve Borogan Zakupki hükümet ihale servisi websitesi ve hükümet gözetim kurumları kamu kayıtlarında yayınlanan açık kaynak teknik belgelerin onlarcasını karşılaştırdı. Onlar, telefon ve internet haberleşmelerini izlemek için kullanılan bir Rus programı olan Sor kullanarak tüm haberleşme trafiğini filtrelenmesi ve kapsamlı izlenmesini temin etmek için Rus işgali altındaki Kafkasya Emirliği şehrinde telefon ve Wi-Fi ağlarında önemli düzenlemelerin yapılmış olduğunu tespit ettiler.
 
Sorm sistemi Rusya çapında modernize edildi, önümüzdeki yıl çok sayıda ziyaretçinin gelmesi beklenen Soçi'ye özel bir ihtimam gösterildi. Rus devlet telekom servisinin belirlediği teknik özellikler ayrıca istihbarat servislerinin belirli anahtar kelimeler kullanan kullanıcıları filtrelemesine olanak sağlayan deep packet inpection (derin paket inceleme) olarak bilinen tartışılır bir teknolojinin Rusya çapında ağlara yüklendiğini ve Sorm sistemi ile uyumlu olması gerektiğini gösteriyor.
 
Soldatov bir muhalif aktivist kılığında Rusya'nın en iyi bilinen gizli polis muhbiri Navalny'ye atıfta bulunarak "örneğin Navalny anahtar kelimesini kullanabilir ve belirli bir bölgede Navalny sözcüğünü kulanan kişileri hesaplayabilirsiniz. Sonra bu kişiler ayrıca izlemeye tabi tutulabilirler" dedi.
 
Toronto Üniversitesi'nde profesör ve Soçi araştırmaları ile işbirliği yapan Citizen Lab direktörü Ron Deibert Sorm düzenlemelerinin ABD'de NSA'nın kullandığı ve Amerikalı muhalif Edward Snowden tarafından Guardian'a açıklanan programa atıfta bulunarak "steroitlerin Prism'i" olarak tanımlıyor.
 
Deibert " Rus gözetlemesinin ölçeği ve çapı Amerikan programı hakkında açıklananlara benzerdir ancak düzenlemelerde ince farklılıklar vardır. Bay Snowden'in ifşa ettiği bilgilerden ABD'de ki kontrollerin çoğunun zayıf ya da sürüncemede bırakıldığını biliyoruz ancak Sorm için sürekli erişim sağlayan Rus sistemi bir altyapı inşası gerektirmektedir" dedi.
 
"Son Pekin olimpiyatlarında bile, gözetleme gelişmişliği ve izleme kapasiteleri bugünküne yakın olmadı"
 
SO araştırmasında işbirliği yapan Privacy International icra müdürü Gus Hosein konuyla ilgili şöyle söylüyor:
 
"2008'den beri, eskiye nazaran smartphone veya akıllı telefonlara sahip daha çok insan seyahat ediyor, ki dolayısıyla daha çok insan izlenebilir"
 
Sorm'un yetenekleri konusunda ihtiyatlı olan, Amerikan devlet departmanı diplomatik güvenlik bürosu sene başında yayınladığı bir broşürde SO'nun haberleşme anlamında aşırı derecede ihtiyatlı olacağı konusunda uyarıda bulundu.
 
Broşürde "İş seyahati yapanların ticaret sırları, müzakere konumları ve diğer hassas bilgilerin alınabileceği, rakipleri, emsalleri ve/veya Rus düzenleyici ve tüzel kişilerle paylaşılabileceğinin özellikle farkında olması gerektiği" yazıyor. Güvenli haberleşme yapmak isteyen ziyaretçilere kullanmadıkları zaman telefon bataryalarını çıkarmaları ve ancak "temiz" cihazlarla seyahat etmeleri gibi tavsiyelerin yer aldığı bir takım olağan üstü önlemler listesi sunuluyor.
 
Soldatov ve Boragan KGB'nin Putin'in SO sırasında ekstra trafikle baş etmeyi sağlamak için Sorm sistemini güncellemek için 2010'dan beri çalıştığını keşfettiler. Tüm telefon ve ISP sağlayıcıları yasa ile teknolojilerine Sorm kutuları yüklemek zorundadır ve birkez yüklediler mi KGB, servis sağlayıcıların haberi olmaksızın verilere erişim sağlayabilir, bu da her telefon araması veya internet haberleşmesinin kaydedilebilir olması demektir. KGB teknik olarak bir haberleşmeyi izleyebilmek için bir arama emrine ihtiyaç duysa da arama emrini hiç kimseye göstermek zorunda değildir.
 
Doğrusunu söylemek gerekirse KGB en üst düzey karşı istihbarat şefi Oleg Syromolotov'u Soçi sorumluluğuna atadı: güvenlik böylece "teröristlerden" ziyade yabancı casusları kovalamakla kariyer yapan birinin gözetimine verilecek.
 
DPI kullanarak Rus casuslar SO'ya gelen tüm ziyaretçileri, protesto düzenleme olasığı olanları Rus olsun yabancı olsun tespit edebicek, etiketleyebilecek ve takip edebilecek.
 
Deibert "Atletler belirli siyasi görüşlere sahip olabilir. Rusya'da yaşanan son gelişmelere baktığımızda, bu konu hakkında endişeli olmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum" dedi.
 
Guardian'ın SO sözcüsünün Rus casusluk servislerine tüm istekleri sevk ettiğine ilişkin yorum talebine KGB cevap vermedi. Ancak Rus yetkililer sık sık insan hakları ve diğer konularda çalışan STK'ların yurt dışından dikte edilen yıkıcı gündemleri olduğu inancını dile getirir ve KGB Putin'in gayri meşru SO için Kafkasya Emirliği şehrine çok sayıda potansiyel tehlike arz eden yabancının akın edeceğini düşünüyor görünüyor. Bu nedenle onları gözetim altında tutma gibi bir görevleri vardır.
 
Son olarak amaç kapsayıcı ancak basittir diyen Soldatov "Rus yetkililerin SO sırasında yapılacak olan her bağlantı, haberleşme ve hareketin ülke gizli servisleri için kesinlikle şeffaf bir şekilde olmasını sağlamak istiyor" dedi.
 
Kayank: The Guardian

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.