Anasayfa » » AİHM İşgalci Rusya’yı Sorumlu Buldu!

AİHM İşgalci Rusya’yı Sorumlu Buldu!

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 5 Temmuz 2013 Cuma | 14:26

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 4 Temmuz 2013 tarihli basın bülteninde, Rusya Federasyonu’nun Beslan Baysultanov adlı gazi Çeçen savaşçının kaçırılmasından dolayı sorumlu bulunduğu duyuruldu.

7461/08 sayılı dosya numarası ile takip edilen “Baysultanova ve Diğerleri ile Rusya Federasyonu” arasındaki davanın mahkeme kayıtlarına göre, 1964 doğumlu Beslan Baysultanov, 1994 yılında Çeçenya topraklarının Rus askerleri tarafından işgal edilmesiyle Çeçen mücahidlere katıldı ve gönüllü olarak işgal güçlerine karşı mücadele etti, 1996 yılında savaşın sona ermesiyle birlikte sivil yaşantısına geri döndü.

Beslan, 1999 yılında başlayan ikinci savaşa ise katılmadı. Ken-Yurt Köyü’nde ikamet eden Beslan’ın evine, 7 Mayıs 2000 tarihinde sabah saat 3:30 sularında maskeli ve silahlı Rus işgal güçleri geldi. Pasaport kontrolu sonrasında Beslan’ı alıp bilinmeyen bir yöne doğru götürdüler. Akrabaları o günden sonra bir daha Beslan’dan haber alamadı. AİHM’nin tüm taleplerine rağmen Rus makamlar Beslan’ın kaçırılması hakkında açılmış soruşturma dosyasının içeriğini mahkeme ile paylaşmadı. AİHM, yaptığı inceleme neticesinde Rusya Federasyonu’nun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2.(Yaşam Hakkı), 3. (İşkence ve Kötü Muamele Yasağı), 5. (Özgürlük ve Güvenlik Hakkı) ve 13. (Etkin Başvuru Hakkı) maddelerini ihlal ettiğine kaanat getirdi. Mahkeme, AİHS’nin 41.maddesine göre Rusya Federasyonu’nun davacılara 60 bin Euro manevi tazminat ödemesine ve ve ayrıca 4000 Euro tutarındaki yargılama giderlerinin de davalı Rusya tarafından karşılanmasına hükmetti.

Kaynak: Waynakh Online

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.