Anasayfa » » Kafkasya Emirliği ABD İçin Stratejik Bir Tehdidi mi Temsil Ediyor?

Kafkasya Emirliği ABD İçin Stratejik Bir Tehdidi mi Temsil Ediyor?

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 1 Mayıs 2013 Çarşamba | 15:55

Kavkaz Center 26 Nisan 2013 tarihinde ABD Senatosunun özel bir oturumunda okunan ve Boston bombalamaları bağlamında Amerika Birleşik Devletlerine yönelik stratejik tehditlere odaklanan raporun bir özetini yayınlar.
 
Kavkaz Center bu raporun özetini yayınlıyor, böylece okurlar Amerika Birleşik Devletlerinin siyasi çizgi oluşumuna aşina olabilsin ve Amerikalı uzmanların sorunu nasıl algıladığını ve çeşitli olaylara, meydan okumalara ve tehditlere karşı ne yanıtlar geliştirdiğini anlasın. Raporun tüm metni bu linkten okunabilir.
 
***
 
Georgia Regent Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Asistan Profesörü Craig Douglas Albert ABD Senatosu Dışişleri Altkomitesi, Avrupa, Avrasya ve Ortaya Çıkan Tehditler Altkomitesi, ve Terörizm, Silahsızlanma ve Ticaret Altkomitesi huzurundaki oturumda "Çeçenya'da ki İslami Ekstremizm: ABD İç Güvenliğine bir Tehditmidir" raporunu "Çeçenya Amerika Birleşik Devletleri için Stratejik bir Terörist Tehditmidir? Genel bir değerlendirme" adı altında okudu.
 
Raporda kısaca belirtilenler:
 
"ABD nereye giderse, dünya bölgelerinden cihadtçılarla bağlantılı bazı unsurlarda onunla gelecektir. ABD hem Irak hem de Afganistan'da Kafkasya'dan bu düşmanlarla zaten karşı karşıya kaldı. Son zamanlarda belirtildiği gibi Suriye İç Savaşına bazı Çeçenlerin katıldığı görülecektir.
 
Ne var ki, Çeçenya'dan doğan büyük tehdit Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik değildir, ancak Rusya'nın kendisine yöneliktir. Çeçenya şu anda, atadığı başkan Ramzan Kadırov'a tam bir kontrol ve otoriter güç veren Moskova'nın kontrolü altındadır. Ramzan Kadırov vahşi bir liderdir, Çeçenya'nın içinde yolsuzluklar, katliamlar, adam kaçırmalar, kayıp insanlar, uyuşturucu kaçakçılığı, seks trafiği ve Vahabi İslam yaygındır.
 
Moskova Kadırov'u iktidarda tutuyor çünkü o Rusya'ya dolayısıyla kendi iktidarına yönelik her tehdidi ortadan kaldırıyor.
 
Şahsi gücünü korumak için Kadırov her tür saldırıyı engellemek için Çeçenya üzerine otoriter bir yasak kuruyor ve birkaç istisna hariç Kadırov büyük ölçüde başarılıdır. Ne var ki Kadırov'un halen bağımsız bir ülke hayal eden başlıca Çeçenlerden ve Kadırov'un Rus kafirlerin piyonu olduğuna inanan daha radikal cihadçılardan kaynaklanan sorunları vardır.
 
Kadırov rejiminin cihadçılara karşı yüzleşeceği yerde gittikçe büyüyen bir etnik Çeçen iç savaşının ortaya çıkması tehlikesi söz konusudur.
 
Kadırov'un devam eden liderliğinin çok daha uzun sürmesi kabul edilemez. O eğer gücünü kaybettiğine inanırsa İslamcı bir vizyona doğru daha çok evrilebilir; eğer böyle olursa Kadırov kuvvetini Rusya ve diğer devletlere karşı çevirebilir. Ancak bu sadece bir varsayımdır.
 
Bu otoriter kontrolü yedeklemek için Moskova kendilerine yiyecek sağlayan ele saldırıları beyhude yapacak görünen materyalist ve tüketici bir kültür sağlamak ümidiyle Çeçenya'ya yıllık milyarlarca dolar pompalıyor.
 
Rusya Çeçenya'yı rüşvetle satın alarak ve ekonomisinde patlama görünümü sağlayarak Vahabi etkisinin çekiciliğini bu kadar çekiçi kılmayacağını ümit ediyor görünüyor.
 
Özetle Rusya Çeçenya'yı Kafkasya'nın Abu-Dabi'si yapmaya çalışıyor. Ne var ki Rusya yanılıyor: Çeçen Cihadçı Ağının bir parçası olmak isteyen bu kişileri para ile satın alamazsınız. Onların nihai hedefleri Şeriat hukukunun ülkenin kanunu olduğu teokratik-otoriter bir yönetim altında İslam'ın hakim olduğu dünyaçapında bir İslam Halifeliği kurmaktır.
 
ABD'nin bir müddet kaygılanması gereken Çeçenler işte bu Çeçenlerdir ve bu Çeçenleri herhangi bir para ile satın alamazsınız. Eğer Boston Bombacıları Çeçenya'yla ilgili herhangi büyük bir grup ile bağlantılılarsa, bu işte bu (satınalınamaz- KC) gruptur; ve eğer onlar gözlerini Amerika'nın üzerine diktilerse; o takdirde kaygı duyabiliriz. Ne var ki bu bağlantı olası değildir.
 
Eğer Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik Kafkasya'dan herhangi bir tehdit varsa, bu yüzde toplam nüfusun %1'inden daha azdır. Bu %1 hakkında Amerikan güvenliği için endişe verici olacak olanlar sadece şiddetli bir şekilde radikalleşmiş olan erkekler olmayacaktır ayrıca kadınlar (ve belkide çocuklar) olacaktır. Kötü şöhretli kara dulları unutmamalıyız. (Rusya'yı ölümcül intihar terörizmiyle vuran ölen Çeçen isyancıların kadın akrabaları).
 
İkincisi ve en önemlisi Çeçenya'da yüzlerce yıldır süren kişisel bir kan davası kültürü vardır. Bu, kültürel olarak kabul edilir ve hatta bazı bölgelerde eğer birileri ailenize zarar verirse, ona zarar vermeniz teşvik bile edilir.
 
Tamerlan Tsarnayev'in ölümü ve Cohar'ın yakalanmasına misilleme olarak Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri ve sivillere karşı kandavası cinayetleri olasılığı göz ardı edilemez. Boston'da ki terörist eylemleri işleyen şahıslar Çeçenya'da ki büyük Cihadçı ağı ile bağlantılı olmasa bile, Boston'da bu iki şahsı tanıyan insanlar intikam almak isteyebilirler. Bu, Çeçenya'da ki Vahabi unsurların faydalanabilecekleri bir şeydir.
 
Önümüzde, Çeçenya'da hemen şimdi iki potansiyel şiddet aktörleri grubu vardır: Çeçen milliyetçi hareketi ve Çeçen Cihadçı hareketi. Çeçen milliyetçiler esas olarak azalmıştır.
 
Zamanında bu amacı destekleyen Çeçen nüfusunun çoğunluğu yirmi yıllık şiddetten yıpranmıştır ve bugün onlar sadece barış, biraz istikrar ve refah görmek istiyorlar.
 
Dini Vahabi unsuru barış, güvenlik ya da istikrar ve refah istemiyor. Onlar Peygamberin zamanında bile olmayan heryere uzanan bir İslam Halifeliği kurmak için bağımsız bir Çeçenya istiyorlar. Bu insanlar gerçek tehdittir ve yabancı savaş alanlarında genellikle gördüğünüz, göreceğiniz kişiler onlardır.
 
ABD'nin gerçekten korkması gereken şey "kusursuz bir fırtınadır": bazı olaylar iki tarafın kuvvetlerini birleştirmesine neden oluyor. Şu anda, biri diğerine karşı savaşıyor ve Çeçenya daima bir "etnik iç savaşın" eşiğinde olmuştur.
 
Rusya bunu bildiği için Kadırov'a daha fazla güç veriyor ve onun yönetimine tolerans gösteriyor. Ancak bu uzun sürmeyecektir; o sonunda devrilecek ve etnik gerilimler totaliter güçlerle karşılaştığı zaman doğal olduğu üzere şiddet geri dönecektir.
 
Amerika Birleşik Devletleri'nin endişe duyması gereken oldukça düşük yüzdede olan bu Çeçenler bazı göstergelere dayanarak tahmin edilebilir. Onlar genelde savaştan geri adım atmayan vahşi ve sert savaşçılardır.
 
Onlar geleneksel olarak intihar bombacıları kullanmaktan hoşlanmazlar (gerçi bu durum son yıllarda değişmiştir) çünkü onlar bunun korkaklık olduğuna ve mümkün olan son ana kadar duruşlarını koruyan etno-milletlerine daha çok onur getirmeyeceğine inanırlar.
 
Çeçenya onur ve aile isminin hayati derecede önemli olduğu bir kültürdür. Ayrıca askeri ve dövüş sanatların son derece değerli olduğu, tanındığı ve ödüllendirildiği bir kültürdür. Çocuklara erkek atalarının nasıl ve kim tarafından öldürüldüğünü hatırlatmanın öğretildiği bir kültürdür. Ve eğer gerekli ve elverişli olursa, onlar sinsi amaçlar için de bu gerçekleri hatırlayabilirler.
 
ABD ne Çeçenya'dan ne de sıradan Çeçenlerden korkmamalıdır. Ne var ki Çeçenlerin sert savaşçılar olduğunu gözden kaçırmamalıdır ve eğer onlar Amerika Birleşik Devletlerini hedef alırlarsa, endişe duymalıyız.
 
Onlar sizin tipik teröristleriniz gibi değildir daha öncede belirttiğim gibi onlar geri adım atmayacaktır. Bölgenin Amerika Birleşik Devletleri için stratejik bir terörist tehdit teşkil etmesi olasıdır ancak varsa da bu çok azdır."
 
(Bu makalede açıklanan görüşler sadece yazarı bağlar, Georgia Regents Üniversitesi'ni temsil etmesi gerekmez)
 
***
Kavkaz Center

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.