Anasayfa » » Ruslar İnguşetya'da Sivilleri Katletti

Ruslar İnguşetya'da Sivilleri Katletti

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 14 Nisan 2013 Pazar | 11:27

İnguşetya’da operasyon düzenleyen polislerin silahsız iki kişiyi öldürüp bir kişiyi de kaçırdıkları kaydediliyor.

İnguşetya’nın  Dolakova köyünde yürütülen özel operasyonda siloviklerin yanlış eve saldırdığı, silahsız iki kişiyi öldürüp bir kişiyi de kaçırdıkları kaydediliyor.

8 Nisan’da Dolakova köyünde terörle mücadele operasyonu düzenlendi. Havaj Ozdoyev (30), Artur Pliyev (37), Yakub Mankiyev (26) ve İbragim Mestoyev (25) öldürüldü, Adam Ozdoyev yaralandı. Öldürülenlerin direnişçi oldukları ve evlerin incelenmesi esnasında polislere ateş açtıkları iddia edildi.

Zareta Ozdoyeva, kardeşi Havaj Ozdayev ile kuzeni Artur Pliyev’in yanlış eve operasyon düzenleyen polisler tarafından öldürüldüğünü, diğer kardeşi Adam’ın da kaçırıldığını açıkladı.

Ozdoyevlerin kız kardeşi Zareta Ozdoyeva, kardeşinin bulunması ve suçluların cezalandırılması için insan hakları savunucularına başvurdu. Ozdoyeva’nın başvurusu İnguşetya Devlet Başkanı Yevkurov, savcı Belyakov, Soruşturma Komitesi Başkanı Moguşkov, İnsan Hakları Yetkilisi Ozdoyev, Memorial İnsan Hakları Merkezi Başkanı Çerkasov ve Maşr İnsan Hakları Örgütü Başkanı Mutsolgov’a  gönderildi.

Ozdoyeva’nın ifadelerine göre, operasyon 8 Nisan sabahı 5’de başladı. Havaj Ozdoyev o sırada okul işe gitmek için hazırlanıyordu. Bahçeden dışarı çıkıp kapıyı arkasından kapattı, ardından silah sesleri duyuldu. Gürültüyü duyup dışarı koşan Artur Pliyev de öldürüldü, Adam Ozdayev ise yaralandı.

Silovikler öldürülmüş olan kardeşini Zareta’ya göstererek onun Mestoyev olup olmadığını sordu. Evin aranmasının ardından polislerden biri telsizle karşı tarafa yanlış evde olduklarını söyledi. Zareta duyduklarını olduğu gibi naklediyor: “Bize sol köşeden ikinci ev lazımdı, bu ise sağ köşeden ikinci ev”.

Zareta Ozdoyeva daha sonra Yakub Mankiyev’in evine saldırı düzenlendiğini anlatıyor. Siloviklerin evi saat 16 sıralarında terk ettiğini kaydeden Ozdoyeva, başvurusunda evlerinden televizyon, bilgisayar, notebook, elektrik süpürgesi, cep telefonları, yaklaşık 240 bin ruble, çok sayıda hediyelik eşya, halı ve aletlerin alındığını da ifade ediyor.

Ozdoyeva “Daha sonra bize telefon açıldı. Kardeşim Adam’ın polislerce yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı, yarasının sarıldığı söylendi. Bunun ardından onu götürdüler. O zamandan beri nerede olduğunu bilmiyoruz. Silovikler onu saklıyor, halbuki kanunlara göre nerede olduğunu ve ne ile suçlandığını bize bildirmeleri gerekiyor” dedi.

Kardeşlerinin herhangi bir suça karışmadıklarını ve silahlı olmadıklarını ifade eden Zareta Ozdoyeva “Adam ve Havaj Dolakova okulunda çalışıyorlardı, Adam öğretmen, Havaj kazan dairesi görevlisi olarak. Artur da iki hafta önce aynı okulda muhasebeci olarak işe başlamıştı” açıklamasında bulundu.

Artur Pliyev’in kardeşi Amir Pliyev de kardeşinin direnişçilerle ilgisi olmadığını açıkladı. Amir Pliyev’in Maşr başkanı Magomed Mutsolgov tarafından yayınlanan açıklamasında, Artur Pliyev’in öldürüldüğü esnada sabah namazına gittiği ifade ediliyor. Amir Pliyev “Ne Havaj, ne Adam, ne de Artur’un hiçbir zaman silahı olmadı. Hareketlerini haklı çıkarmak için silovikler Artur’un cesedinin yanına silah bıraktılar” dedi.  Ayrıca, özel operasyona öldürülen Yakub Mankiyev’in de direnişçi olmadığı dayısı Magomed Darsigov tarafından açıklandı.

Güvenlik organlarından Zareta Ozdoyeva ve Amir Pliyev’in açıklamaları ile ilgili herhangi bir yorum yapılmadı. İnguşetya Devlet Başkanı Yunusbek Yevkurov 9 Nisan’da düzenlediği basın toplantısında Dolakova’da öldürülen dört kişinin aktif yer altı örgüt üyesi olduğunu ve bazı eylemler planladıklarını açıklamıştı.

Kaynak: Ajans Kafkas

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.