Anasayfa » » Neden Gimri Hedefte?

Neden Gimri Hedefte?

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 17 Nisan 2013 Çarşamba | 18:39

Dağıstan'ın Gimri köyünde geniş çaplı askeri operasyonun başlatıldığı bildirildi. Operasyona askeri birliklerin yanı sıra Federal Güvenlik Birimi çalışanları da destek veriyor. Çok sayıda zırhlı aracın bölgeye gönderildiği ve bölgede yaşayan vatandaşların köyü terketmek ve komşu kasabalara yerleşmek zorunda kaldığı kaydediliyor. Operasyonu değerlendiren bölge uzmanları ise Gimri savaşının siyasi rekabet sonucunda ortaya çıktığını öne sürüyor.

Önceki Dağıstan başkanları Muhu Aliyev ve Magomedsalam Magomedov döneminde de Gimri'de geniş çaplı askeri operasyonlar düzenlenmiş ve bölge aylarca abluka altında tutulmuştu. Önceki ''antiterör'' (KTO) operasyonu olarak isimlendirilen saldırılar direnişçi saldırılarından sonra başlatılmıştı. Ancak son operasyonun herhangi bir saldırıya misilleme olarak yapılmaması dikkat çekiyor.

Bölge aydınları, direnişçilere karşı yürütülen askeri operasyonların aslında Dağıstan Başkanlığı görevini yerine getiren Abdulatipov'u siyaset sahnesinden silme planı olduğunu düşünüyor. Daha önce direnişçi lider İbrahim Hacıdadayev ile bağlantısı olan milletvekili Magomedali Magomedov öldürülmüştü. Öldürülen şahısların arasında Dağıstan'ın üst düzey yetkilileri tarafından desteklenen Rüstem Magomedov da yer almaktaydı. Gimri'ye düzenlenen ikinci askeri operasyon sırasında ise Mahaçkale Emniyet Birim Başkanı Aşikov, Kizlyar ilçe savcı yardımcısı Magomedov – bölge uyuştucu ticaretini kontrolü altında tuttuğu öne sürülüyor– ve Ahmet Magomedov çete bağlantısı olduğu belirtilerek öldürülmüştü.

Daha sonra ise öldürülen devlet yetkililerinin Dağıstan Emiri İbrahim Hacıdadayev ile bağlantısı olduğu iddia edilmişti. Öte yandan, şu anda kendilerine karşı operasyon yapılan grubun direnişçilerden ziyade mafya yapılanması olduğu üzerinde duruluyor. İddiaya göre bu kişiler Dağıstan ın üst düzey devlet yetkililerinin siparişlerini yerine getirerek siyasi rakiplere karşı suikastler düzenliyor ve insanları kaçırarak işkence yapıyor.

Bu arada önümüzdeki aylarda Balahani, Gubden, Komsolski, Şamhal ve Çuntin ilçelerinde de benzer operasyonların düzenlenebileceği tahmin ediliyor.

Dağıstan bankacılık sektöründe yapılan temizlik operasyonları sonrasında 35 bankadan 9'u kapatıldı. Bu yıl sonuna kadar ise sadece birkaç bankanın çalışabileceği üzerinde duruluyor. Dağıstan mafyasının Moskova bağlantılarının da bulunduğu ve başkentte düzenlenen operasyonlar sırasında Aşikov'un 500 milyar ruble parasının olduğu öne sürülmüştü. Rusya İçişleri Bakanlığı'nın kontrolü altında yapılan soruşturmalar sırasında iddiaların doğrulandığı belirtilmişti.

GİMRİ SEMBOLİK DEĞERE SAHİP


Askeri operasyonun düzenlendiği Gimri köyü, Kuzey Kafkasya vatandaşları açısından sembolik değere sahip. Köy, İmam Gazimuhammed ve İmam Şamil'in memleketi olarak biliniyor. Çar döneminde ve SSCB'li yıllarda ve sonrasında bölge halkı merkezi yönetime karşı gelmesi ile ünlenmişti. Dolayısıyla köy İslam geleneğinin en güçlü olduğu bölgelerden birisi olarak öne çıkıyor. Köy halkının tamamının dindar ve bayanlarının tesettürlü olması Gimri'nin ''şeriat köyü'' olarak tanımlanmasına da neden oluyor.

Gimri köy gençlerinin önemli bir kısmı direnişçilere destek oluyor. Bölge lideri İbrahim Hacıdadayev'in grubu içerisinde de Gimrililer önemli bir yere sahip. 2014 Soçi Olimpiyatları öncesinde Kremlin Sarayı'nın bölgede nihai kontrolü hedefleyebileceği de ortaya atılan tahminler arasında yer alıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.