Anasayfa » » Çeçenistan ve Mücadelesi

Çeçenistan ve Mücadelesi

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 9 Şubat 2013 Cumartesi | 13:41

Çeçenler kimdir?

Türkiye’de bazı kesimin bilgisinin aksine çeçenlerin türklükle hiç alakaları yoktur.Çeçenlerin kuzey kafkasya topraklarında M.Ö 5.yy da bile bulunduğuna,orda onlardan başkasının yaşamadığına dair buluntular var.Bazı urartologlar ise çeçen dilinin dilbilgisi yapısına bakarak onların Urartulardan geldiklerini söylemektedir. Urartucayla Çeçencenin birbirine benzerliğide çok fazladır Çeçenler kendilerine ‘Nohçiyço’ der.Bu ‘Nuh’un kavmi ‘ manasına gelir.

Mücadele Tarihi

Çeçenlerin Ruslarla ilk karşılaşması 1556 yılına dayanmaktadır. Ruslar 1590 yılında sunja nehrine kale kurmuşlardır.Fakat 1595 yılında ruslar Çeçen,Dağıstan ve Adige kuvvetleri tarafından bozguna uğratıldı.

İkinci karşılaşma 1783 yılında oluyor.Rusya Çeçenistan’a geliyor ve savaş tüm Kuzay kafkasya’ya yayılıyor.

Çeçenler Cihada Kalkıyor

1783 yılında cereyan eden bu savaşa çeçen halkı imam Mansur önderliğinde giriyor. Nakşibendi tarikatından olan imam Mansur  1760 yılında doğdu ve 1785 yılında ruslara karşı cihad ilan etti.İmam Mansur’un çeçen tarihinde çok önemli bir yeri  var.Çünkü devlet düzenini islam şeriatına göre düzenledi ve müridizm ile Gazavat(cihad)’ın fikir babası oldu .Müridizm,imamlar önderliğinde cihada kalkmaktır.İmam Mansur 13 Nisan 1794’te dar’ül bekaya hicret etmiştir.

İmam Mansurdan sonra Cihad bayrağını sırasıyla İmam Gazi Muhammed, daha sonra İmam Hamzat aldı.İki imam toplam altı yıl başta kalıyor ve onlardan sonra mücadele seyrini değiştirecek başka bir imam sahneye çıkıyor: Şeyh şamil

Şeyh Şamil aslen Dağıstanlıdır.Kuzey Kafkasyada devletleşme adına en ciddi adımları Şeyh Şamil atmıştır.Genel bilinenin aksine o bir şeyh değidi sadece "siyasi otorite" yi temsil eden "imamet" makamında bulunuyordu.

1859 da şeyh Şamil’in rus güçlerine esir düşmesiyle Çeçenistan toprakları işgal edilmiş oldu.Tarihteki en büyük gerilla lideri sayılan Şamil 4 Şubat 1871'de yetmiş dört yaşında Medine'de vefat etti.

Göçler Başlıyor

1850 yılında başlayan ilk göç halkası 1862-1865 yıllarında zirveye çıkıyor. Ruslar, halk içinde işletilen dedikodu mekanizması ile göç etmeyenlerin Hristiyanlaştırılacağını ve 25 yıl süre ile askere alınıp hilafet ordusu karşısında cepheye sürüleceğini yaymışlardır.Böylece çok sayıda Çerkez ve Çeçen, Osmanlı İmparatorluğu’na göç etme kararı almıştır.Göç edenler Kafkasyalılar  1,2 milyon civarındaydı fakat bunların yaklaşık 500 bini yolda ölüyor.

Kafkas halklarının maruz kaldığı sürgünler, 19. yüzyılda yaşananlarla kalmamıştır. Sovyet Rusyası sınırları içerisinde yer alan Kafkasya’da yaşayan halklar, İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında da büyük göçlere maruz kalmışlardır.

İkinci dünya savaşı sırasında Almanlar kafkasyaya kadar ilerledi. Sovyet yönetimi, işgal sırasında Almanlarla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle ülkedeki tüm Çeçen ve İnguşların, ayrıca Kamlıklar, Balkarlar, Karaçaylar, Mesket Türkleri, Kırım Tatarları ve Volga Almanlarının sürgün edilmesine karar verdi. 700 bin Çeçen, bayram kutlaması için toplandıklarını zannederken, doğdukları topraklardan kopartılıp vagonlarla kazakistan’a ve Sibirya’ya sürgün edildiler.Bu sırada yine büyük katliamlar yapıldı.

Haybah köyünde Göçmemekte direnen 700 kişi diri diri yakılarak ve kurşuna dizilerek can verdi.1 sene sonar ise,rus saldırılarından kurtulmak için Avrupa ülkelerine kaçan çoğunluğu kadın, çocuk ve ihtiyarlardan oluşan çok sayıda Kuzey Kafkasyalı,Drau nehri vadisine yerleştirildiler.

28 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında yaklaşık 8,000 Kuzey Kafkasyalı silahlardan arındırılarak Ruslara teslim edildi. Teslim edilenler sınırın sadece 200 metre ilerisinde kurşuna dizilerek öldürüldüler.

Bu tarihten sonra Kafkaslarda çok büyük istikrarsızlık oluyor.Birkaç yılda bir devlet yıkılıp devlet kuruluyor.Kafkasya islam cumhuriyeti, Dağlık Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (DÖSSC), ve Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (ÖSSC) bu devletlerden bazıları.

Yakın tarihte Çeçen Cihadı

Çeçenistanın yakın tarihinin seyrini değiştiren en büyük isim şüphesiz Cevher Dudayev’dir.Kendisi 23 Şubat 1944 sürgününde sadece bir bebekti.Eğitimini Rus okullarında alan Cevher adeta firavunun sarayından çıkmış bir musa gibiydi.

 25 Kasım 1990 Çeçen Ulusal Kongresi (ÇUK) başkanlığına seçildi.Seçildiği gibi başta bulunan kukla yönetime karşı propagandaya başladı.Uluslararası gözlemcilerinde katıldığı seçimde oyların %90’ına yakınını alarak Cumhurbaşkanı seçildi.1 Kasım 1991 de ise Çeçenistan’ın bağımsızlığını ilan etti. Yaklaşık 3 yıl göreceli bir rahatlama yaşayan Çeçenistan’da savaş tekrardan başlıyor.Cevher Dudayev Rusya’ya karşı genel seferberlik ilan etti.Bunun üzerine Rusya Çeçenistan’a üç koldan giriş yaptı ve 1.Çeçen Cihadı başlamış oldu.Bu noktada mutlaka belirtmem gereken bir husus var.Bu olay üzerine ABD Başkanı Bill Clinton, “Bu bir iç meseledir, düzenin en az kan ve şiddetle tekrar sağlanacağını umuyoruz” açıklamasında bulundu.Küfrün tek millet olduğunu Bosna’da,Afganistan’da,Filistinde görmüştük şimdide Çeçenistan’da görüyoruz.Biz onlara uymadıkça kafirler bizden asla razı olmayacaklar…

Tüm dünyaya kapalı olan çeçenistanın sesini duyurması gerekiyordu.Bu noktada karşımıza Şamil Basayev çıkıyor.Önce uçak kaçırarak türkiyeye indirdi sonra 14 Haziran 1995 te Buddenovsk şehrinde bir hastaneye baskın düzenlediler.Artık dünyanın gözü Çeçenistan’daydı.

21 Nisan 1996 yılında Cevher Dudayev, Amerikan gizli servisi NSA’nın yerini tespit ederek bulunduğu yeri Rus yetkililere bildirmesi sonucu gerçekleştirilen saldırıda şehit edildi.Dudayev  “Son Çeçen canını vermeden Ruslar ülkemize hakim olamaz” dedi ve sözünde sadık kaldı.Allah şehadetini kabul etsin.

Cevher Dudayevden sonra cumhurbaşkanlığına Zelimhan Yandarbiyev geçiyor.Zelimhan Çeçenistan’ın bağımsızlığı için büyük işler yapmıştır. 13 Şubat 2004’te Doha/Katar’da şehid düşmültür.Çeçen cihadına katılmış ve çok büyük emeği geçen Zelimhan yandarbiyevi Allah teala şehadet ile bereketlendirsin.

27 Ocak 1997’te uluslar arası gözlemcilerin de bulunduğu seçimlerde Aslan Maşhadov oyların büyük çoğunluğunu alarak cumhurbaşkanı seçildi. Çeçen halkının seçilmiş lideri Aslan Masxadov, Devlet Başkanlığı görevini bağımsızlık mücadelesinin en ön saffında sürdürürken 8 Mart 2005 tarihinde şehadet şerbetini içerek tüm Çeçenler gibi darubekaya kanat açmıştır.

Şuanki lider Emir Doku Umarov Maşhadov hakkında şöyle diyor :  
Aslan Mashadov küresel jeopolitik yapılandırmaya tabi olarak siyasi nedenlerden dolayı insanların güçlerini yeniden toplaması için onlara bir mola vermek çabası içinde onların kurallarına göre oynadı ve İslami duruş yönünde hareket emekte ısrarcı olan kişilere karşı durdu.Bu duruş ve siyaseti tutarak O, onlardan bir çeşit adalet beklentisi içinde Batı'nın beyanlarını, vaatlerini gerçekten hayata geçirebileceği yönünde ümitleri besledi.Onunla pek çok defa tartıştım. Aslan, kalben tüm bu batılı liderlerin değerini! biliyordu. Ben O'nun gerçek bir Müslüman olduğuna ve İslam'ı sevdiğine şahitlik edebilirim.

26 Nisan 1998’de Coharkale’de Çeçen-Dağıstan Halkları Birinci Kongresi toplandı. Kongre başkanı, Şamil Basayev oldu.Nisan 1999’da ise Dağıstan’ın başkenti Mohaçkale’de toplanan Çeçen-Dağıstan Halkları Konfederasyonu’nun yayınladığı bildiride Ruslara Dağıstan’ı üç ay içinde terk etmeleri çağrısı yapıldı.1 Ağustos 1999’a geldiğimizde  Çeçen-Dağıstan Halkları Kongresi’nden alınan yetki ile İslam Şurası kurulduğu açıklandı. Dağıstan-Çeçenistan sınırında, Ruslar ile Çeçenler arasında çatışmalar başladı.7 Ağustos 1999 da Şamil Basayev ve Hattab’ın Dağıstan’da iki köyün kontrolünü ele geçirmesi üzerine Rus birlikleri Dağıstan’a operasyon düzenledi. Bu sebepten dolayı 2.Çeçen cihadı başlıyor.

Emir Hattab Ürdün asıllı arap bir komutandır.Üst düzey okullarda okuma hakkı kazanmışken genç yaşta cihada katılıyor.Cihada 1987 yılında Afganistan’da başlayan Hattab Tacikistan ve son olarakta Çeçenistana gelmiştir.Gelişinin 7.yılında (19 mart 2002) kendisini savaş meydanında yenemeyen hainler tarafından zehirlenerek şehid edildi.Allah teala şehadetini kabul etsin…

Şamil Basayev ise Rusya’nın en çok korktuğu komutanlardandır.Uçak kaçırma,hastane baskını ve okul baskını eylemi cihadın Rusya içine kadar girdiğinin göstergesiydi.Şamil’i yakalayamayan Rusya’nın ilk hedefi Şamil’in ailesi oldu.Bir saldırıda Şamilin ailesinden 11 kişiyi katlettiler.Şamil Basayev yılmadan mücadelesine devam etti ta ki şehid olana kadar.Kendinden önce bir ayağını cennete gönderen Şamil 10 temmuz 2006 da da kendi cennete gitti inşallah…

”Bize hala terörist diyen dünyanın yüzüne tükürmek istiyorum “ Şamil Basayev

26 Mart 2000 de Putinin başa gelmesiyle çeçenistanda seyir değişiyor. Putin, Çeçenistan yönetiminin başına müftü Ahmet Kadirov’u geçici devlet başkanı olarak atadı. Ukrayna göçmeni Yahudi asıllı bir ailenin torunu olan Ahmet Kadirov 1999 yılında Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov tarafından vatan haini ilan edilmiştir. 9 Mayıs 2004’te Grozni’deki stadyumda yapılan İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin yıldönümü kutlamaları sırasında Ahmet Kadirov öldürüldü.Şuanda ise Ahmet kadirovun oğlu Ramazan Kadirov kukla rejimin başında durmaktadır.

Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov’un ölümünün ardından liderliği Abdulhalim Sadullayev ele aldı,aynı zamanda Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler komutanı oldu.

17 Haziran 2006 günü Argun kentinde, Rus işgalciler ve İşbirlikçi münafıklar ile girdiği çatışmada şehit (inşaAllah) olmuştur.Abdulhalim Sadullayev bir sene civarı cihada liderlik yapıyor.Abdulhalim sadullayev’den sonra çeçen cihadının liderliğini Dokku umarov ele alıyor.Dokku Umarov 13 Nisan 1964 yılında doğdu. Onunda Şamil Basayev gibi ailesini katlettiler.Rus-Çeçen savaşlarında Rus askerleri ile mücadeleleri esnasında Dokka Umarov’un iki kardeşi Musa ve İsa hayatlarını kaybetti. Dokka Umarov’un bir çok yakını, aynı zamanda kucağındaki bebeği ile eşi Rus işgalcileri ve hainlerınce rehine olarak kaçırıldı. 4 Mayıs 2005 gecesi işgalciler tarafından kaçırılan Dokka Umarov’un babasından halen hiçbir bilgi alınamıyor.

Kafkasya Emirliğinin Kurulması

6 kasım 2007 ye kadar süren çeçen cihadı bu tarihten sonra özelde Kafkasya emirliği altında kafkasyada devam etmektedir.Kafkasya cihadıda artık küresel cihadın bir parçasıdır.Kafkasya emirliğinin serüveni çok eskiye dayanır.En başta imam mansurun fikri olan islami Kafkasya yaklaşık 200 yıl sonra emir Dokku Umarov vesilesiyle gerçekleşmiş ve Allahın bereketiylede katlanarak büyümektedir. Şamil Basayev emirliğin mahiyetini şöyle anlatıyor: Bir Emirlik! Mashadov'un emri altında Ebu Ömer, Ebu Velid ve hepimiz bir Emirlik ilan etmek, tağutu tamamen reddetmek, tüm seküler kanunları iptal etmek ve Şeriatı her konuda tamamıyla deklare etmek için anlaştık.

Mücahidlerin içindede bozuk akideli adamlar vardı. Şuanda bunlar büyük ölçüde temizlendi .Emir Dokku Umarov şöyle diyor : “Öldürülen babalarının, kardeşlerinin, hayallerinin intikamını almak için gelenler, cesaretlerini ispat etmek isteyenlere ihtiyacımız yoktu. Bize sadece Allah rızası için temiz bir niyetle amel eden, doğru bir akide sahibi olan ve Allah'ın emirlerini hâkim kılma gayretinde olanlarla O'nun Resulü'nü(s.a.v) ve cenneti seven insanlar lazımdı. Ancak bu gençler, bu adamlar cihada çağrılabilir.”

Kafkasya emirliği altında cihad tüm hızıyla sürmekte.Şuan Çeçenistan’da 3000 Dağıstan’da 2000, Kabardey-Balkar'da 1000 civarında Mücahid olduğu tahmin ediliyor.Diğer vilayetlerde ki mücahid sayısı hakkında tam bilgimiz yok fakat tüm kafkasyada 10000 civarında asker olduğu biliniyor.Parasal imkansızlıktan dolayı rakam bu civarlarda.Eğer para bulunsa asker sayısının beşe ona katlanacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Kavkaz Jihad - Bilal Özcan

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.