Anasayfa » , , , , , , » AVUSTURYA 13 ÇEÇENİ RUSLARA VERDİ

AVUSTURYA 13 ÇEÇENİ RUSLARA VERDİ

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 30 Kasım 2012 Cuma | 21:17

Avusturya Ulusal Yayın Servisi nde yer alan bir haberde, 13 Çeçen sığınmacının Avusturya’da Rusya’ya iade edildiği bildirildi.

Habere göre, daha önce değişik zamanlarda tutuklanarak sınırdışı hapishanesine konulan 13 Çeçen sığınmacı 28 Kasım akşamı Avusturya’nın başkenti Viena’dan Rusya’nın başkenti Moskova’ya charter uçuş yapan bir uçak ile geri gönderildi. ORF’nin haberinde Çeçen sığınmacıların kimliklerine ilişkin herhangi bir bilgi olmamasına karşın, Waynakh Online kaynakları Salman (Danial) Mamaev‘in de sınırdışı edilen Çeçen sığınmacılar arasında olduğunu doğruladı. Rusya’ya geri gönderilen Çeçen grubun akıbetine ilişkin ise şu ana kadar herhangi bir bilgi elde edilemedi.

Bugüne kadar Dublin-II Yönetmeliği gereği sadece “güvenli” kabul edilen Polonya ya da komşu ülkelere sınırdışı yapan Avusturya’nın, Çeçen sığınmacıları doğrudan Rusya’ya sınırdışını ilk defa gerçekleştirdiğini belirtmeliyiz.

Avusturya İçişleri Bakanlığı yetkilileri konuya ilişkin özel bir yorum yapmaktan kaçınsa da, Çeçenlerin Rusya’ya geri gönderilmesinin onların can güvenlikleri için herhangi bir tehlike arz etmediğini düşünüyorlar. Zira Avusturya ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının, Rus yetkililerin geri gönderilen sığınmacılara baskı yapmasına engel olacağına inanmak istiyorlar!

Belirtmeliyiz ki Avusturya makamları Çeçen sığınmacıları Rusya’ya iade ederek mültecilerin statüsünü belirleyen 1951 ve 1967 tarihli uluslararası sözleşmelerin bel kemiğini oluşturan “non-refoulement” (geri gönderilmeme) ilkesini açıkça ihlal etmiş oldular.

Kaynak: Waynakh Online

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.