Anasayfa » » Kadirov: 'Mahmut Ustaosmanoğlu geliyor'

Kadirov: 'Mahmut Ustaosmanoğlu geliyor'

Yazar : Kavkaz Online Tarihi : 5 Haziran 2014 Perşembe | 17:12

Rusya yanlısı Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov, http://chechnyatoday.com/ internet sitesinde yer alan habere göre Türkiye'nin tanınmış tasavvuf liderlerinden Mahmud Ustaosmanoğlu'nun Çeçenistan'ı ziyaret edeceğini söyledi.

Habere göre, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de Kafkasyalı din adamları ile düzenlediği toplantıda konuşan Ramazan Kadirov, "İslam dünyasınca yakından tanınan Mahmud Efendi, yakın gelecekte Çeçenistan'ı ziyaret etmeye karar verdi." dedi.

Türkiye'nin en yaygın İslami topluluklarından birisi olan ve kamuoyunda "Mahmud Efendi" olarak tanınan Mahmud Ustaosmanoğlu cephesinden ise ziyaretle ilgili bugüne kadar yapılan herhangi bir açıklama yok.

Ramazan Kadirov'a yakın kaynaklar ise ziyaretin gerçekleştirileceğini doğrulayarak, Türkiye'den din adamlarının yer alacağı bir özel uçağın kaldırılacağını dile getirdiler. Daha önce de bu tarz ziyaretlerin organize edildiğini ifade eden kaynaklar, sözkonusu ziyaretlerle Türkiye ile Çeçenistan arasındaki kültürel işbirliğinin arttırılmasının hedeflendiğini öne sürdüler.

Resul Tosun, Necati Ceylan, Hüseyin Kulaoğlu ve Yavuz Selim Kurt gibi isimler de daha önce düzenlenen organizasyonlarla Çeçenistan'ı ziyaret etmişlerdi. Ramazan Kadirov'un Rusya yanlısı olduğunu öne süren bağımsızlık taraftarı çevreler ise bu ziyaretlerin Türkiye kamuoyunda Kadirov'a meşruiyet kazandırma amacıyla organize edildiğini öne sürüyor.

Ziyaret için neden Mahmud Ustaosmanoğlu seçildi?

Mahmud Ustaosmanoğlu, Çeçenistan ile Rusya arasında yaşanan iki savaşta da Çeçenistan'daki bağımsızlık yanlısı güçlere verdiği destekle tanınıyordu. Mahmud Ustaosmanoğlu ve liderliğini yaptığı İsmailağa Cemaati, Çeçenistan konusundaki hassas tavrıyla biliniyordu. Uzmanlara göre İsmailağa Cemaati ve lideri Mahmud Ustaosmanoğlu bu nedenle uzun süredir Ramazan Kadirov'un ilgi alanındaydı.

Uzun süredir sağlığı yerinde olmayan Mahmud Ustaosmanoğlu'nun cemaatin üst düzey isimleri tarafından alınan karar neticesinde Çeçenistan'a gitme noktasında ikna edilmiş olabileceği öne sürülürken bu iddialar henüz doğrulanmadı.

Mahmud Ustaosmanoğlu'nun Çeçenistan'a davet edilmesinde etkili olan bir diğer unsurun da tasavvufi bir cemaatin liderliğini yapıyor olması. Ramazan Kadirov ve yakın çevresi, kendisini tasavvufi bir gelenek olan Kadirilik tarikatına nispet ediyor. Kafkasya'daki bağımsızlık mücadelesini destekleyen çevrelere göre Ramazan Kadirov, bu davetiyle birlikte Türkiye'deki tasavvufi çevrelere nüfuz etmek istiyor.

http://www.hurhaber.com/resim/detayresim/kadirov-site.jpg

Ramazan Kadirov kimdir?

1999 yılında Çeçenistan'ın seçilmiş ikinci Cumhurbaşkanı Zelimhan Yandarbiyev'in II.Rusya-Çeçenistan Savaşı sonrası Çeçenistan dışına çıkmasından sonra Rusya tarafından Cumhurbaşkanlığı'na atanan Ahmed Kadirov'un oğlu.

Babası Ahmed Kadirov'un 2004 yılında düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmesinden sonra Ali Alhanov Çeçenistan'ın Rusya yanlısı ikinci Cumhurbaşkanı olmuştu.

Çeçenistan yasalarına göre 30 yaşını geçmemiş herhangi bir Çeçenistan vatandaşı Cumhurbaşkanı olamadığı için 2006 yılına kadar 30 yaşının dolmasını bekleyen Ramazan Kadirov, 2006 yılında göreve başladı. 2006 yılından bu yana görevde bulunan Ramazan Kadirov, Rusya karşıtı muhaliflere uyguladığı baskılarla uluslararası basında sık sık gündeme geliyor.

Çeçenistan'da savaşın devam etmediğini ispatlamak için ünlü isimleri sürekli Çeçenistan'da ağırlayan Ramazan Kadirov, bu gibi faaliyetlere her yıl milyonlarca lira harcıyor. Diasporadaki Çeçenlerin büyük kısmı Kadirov karşıtı olarak biliniyor ve Ramazan Kadirov'un da bu yüzden Çeçen mültecilerin yaşadığı bütün ülkelerde çeşitli faaliyetleri bulunuyor. Ayrıca Kadirov muhalifi Çeçenler, Ramazan Kadirov'u Türkiye ve Avrupa'da işlenen Çeçen cinayetlerinin de suç ortağı olmakla suçluyorlar. 2011 yılında Berghaz Musaev ve iki arkadaşının Zeytinburnu'nda öldürülmesiyle Kadirov'un adı birlikte anılmıştı. Ramazan Kadirov'a yakın isimlerden Ziyauddin Mahaev cinayetin gözcüsü olmakla suçlanmış ancak daha sonra hazırlanan dava dosyasında hakkındaki suçlamalar düşürülmüştü.

Geçtiğimiz günlerde bazı Çeçenlerin, Rusya yanlısı milislerle savaşmak için gittikleri Ukrayna'da hayatını kaybettiklerini açıklayan Ramazan Kadirov, sözkonusu Çeçenleri kendisinin gönderdiğini ise reddederek "Eğer Ukrayna'ya asker göndermem gerekirse emrimin altındaki 74 bin Çeçen bir emrimle Ukrayna'ya gitmeye hazır. Ancak Ukrayna'ya asker gönderirsem Donetsk'e değil düşmanlarımızın bulunduğu Kiev'e gönderirim." demişti.

Mahmud Ustaosmanoğlu'nun Çeçenistan'a geleceğini öne süren Kadirov'a İsmailağa Cemaati'ne mensup isimler henüz doğrulamadı. İsmailağa Cemaati'nin Ramazan Kadirov'un açıklamasıyla ilgili bir beyanatta bulunup bulunmayacağı ise merak ediliyor.

Kaynak: Hür Haber

0 yorum:

Yorum Gönder

Destekleyen : Kavkazcenter | Kavkazonline | KavkazJihad
Copyright © 2013. Kavkaz Online - Tüm Haklari Saklidir.